Правдико

Двајца крадци снимени на дело од камера инсталирана во “шпијунка“ од соседниот стан

СВР Скопје до надлежното ОЈО Скопје, поднесе кривична пријава против К.В.(28)  и Д.М.(24) и двајцата од Прилеп поради основано сомнение дека извршиле ...

Прочитај повеќе...

granica

Повредени 18 полицајци на јужната граница

Денес околу 13.30 часот на граничната линија кај кота 59, нарушен е јавниот ред и мир од страна на мигрантите кои се ...

Прочитај повеќе...

krazba-vizbegovo-520x3521-630x396

Кривична пријава за осумнаесетгодишник од Скопје за кривично дело - “разбојништво“

Одделението за имотни деликти и малолетничка деликвенција Центар и Бит Пазар до надлежното ОЈО Скопје, поднесе кривична пријава против  лицето М.К. (18) ...

Прочитај повеќе...

naslkelija

Лишено уште едно лице осомничено во рамки на Келија

Министерството за внатрешни работи го лиши од слобода С.Р.(21) од Скопје кој се бараше од август годинава кога против него во рамки ...

Прочитај повеќе...

germanska-policija

Германија: Уапсено лице што го продало оружјето за нападите во Париз

Германските власти уапсиле 34-годишен маж, осомничен за илегална набавка и за продажба на оружје, соопшти германското обвинителство. Весникот „Билд“ јавува дека уапсениот е ...

Прочитај повеќе...

91CAA97E-01F2-46A5-8A8F-7FC93DE4161C_w640_r1_s

Ердоган: Поинаку ќе реагиравме ако знаевме дека е руски авион

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган изјави дека Турција поинаку би реагирала ако знаела дека воениот авион, кој беше соборен на сириската граница, ...

Прочитај повеќе...

27112015110932_10062015194825_greece-flag.gi.top111

Грција ја обвини Македонија за „произволно филтрирање“ на мигранти и бегалци

„Произволно филтрирање“ на мигранти и бегалци кои се обидуваат да влезат во Европа е спротивно на принципите на Европската унија, изјавил грчкиот ...

Прочитај повеќе...

2015-11-26T193253Z_1_LOP000HFRVMT1_RTRMADP_BASEIMAGE-960X540_EUROPE-MIGRANTS-GRE

(ВИДЕО) Стотици Мароканци, Алжирци и Пакистанци насилно се обидоа да ја преминат границата

Стотици Мароканци, Алжирци и Пакистанци се обидоа да ја преминат грчко-македонската граница отстранувајќи ја бодликавата жица, барајќи да го продолжат своето патување ...

Прочитај повеќе...

7DD11B0AFEA5254AA85269CA7058ABAE

Апелација ја зголеми казната на возачот кој прегази новинарка кај Зебра

Бојан Блажевски за сообраќајната несреќа во која загина новинарката Сузана Тодоровска-Павловска наместо пет ќе треба да одлежи шест години казна затвор. Од Кривичниот ...

Прочитај повеќе...

4564564a6s54d654

Одземена голема количина фалсификувана текстилна стока во Куманово

По претходно добиени оперативни сознанија, а врз основа на судска наредба, на 26.11.2015 СВР Куманово во содејство со Управа за јавни приходи, ...

Прочитај повеќе...

Двајца крадци снимени на дело од камера инсталирана во “шпијунка“ од соседниот

1
granica

Повредени 18 полицајци на јужната граница

2
krazba-vizbegovo-520x3521-630x396

Кривична пријава за осумнаесетгодишник од Скопје за кривично дело - “разбојништво“

3
naslkelija

Лишено уште едно лице осомничено во рамки на Келија

4
germanska-policija

Германија: Уапсено лице што го продало оружјето за нападите во Париз

5
91CAA97E-01F2-46A5-8A8F-7FC93DE4161C_w640_r1_s

Ердоган: Поинаку ќе реагиравме ако знаевме дека е руски авион

6
27112015110932_10062015194825_greece-flag.gi.top111

Грција ја обвини Македонија за „произволно филтрирање“ на мигранти и бегалци

7
2015-11-26T193253Z_1_LOP000HFRVMT1_RTRMADP_BASEIMAGE-960X540_EUROPE-MIGRANTS-GRE

(ВИДЕО) Стотици Мароканци, Алжирци и Пакистанци насилно се обидоа да ја преминат

8
7DD11B0AFEA5254AA85269CA7058ABAE

Апелација ја зголеми казната на возачот кој прегази новинарка кај Зебра

9
4564564a6s54d654

Одземена голема количина фалсификувана текстилна стока во Куманово

10

Граѓанско Право

3082476355_53e6305c05_b-550x367

Законска рамка на правото на заштита на изворот на информации

Слободата на новинарството во голема мера зависи од слободниот протек на информации од медиумите до граѓаните, но и од протекот на информации од граѓаните до медиумите. Заштитата на изворот на информации е неопходна за да…

shutterstock_131938760_medium_100x751-1

Право на судска заштита на авторското право и сродните права

Авторското право и сродните права уживаат кривична, граѓанска и прекршочна заштита согласно прописите кои ја уредуваат правната материја за која се бара заштита (кривична, граѓанска или прекршочна). Заштитата на авторското право и сродните права ја вклучува и заштитата на…

timthumb

Законски обврски за чување домашен миленик и глоби за нивно непочитување

Во секој можен случај и под секакви околности, секој треба да дејствува на хуман и грижлив начин кон животните. Сместувањето на животните треба да биде на начин со кој ќе се избегне штетното влијание на надворешните фактори од…

Кривично Право

soobrakjaec

За колку време застаруваат сообраќајните прекршоци?

(Обновено 30.10.2015) Учесниците во сообраќајот се должни да постапуваат во согласност со прописите за правилата на сообраќајот, со сообраќајните знаци поставени на патот и со знаците и наредбите што ги даваат униформираните полициски службеници. Исто…

Пешаци-6

Правила и глоби за пешаците во сообраќајот

Пешак  е лице кое учествува во сообраќајот, а не управува со возило, ниту се  превезува во возило или на возило, лице кое со сопствена сила турка или влече рачна количка, запрежно возило или моторно возило,…

policija soobrakjaj

Впишување негативни поени наместо плаќање глоба за сообраќаен прекршок

Кога  полицискиот службеник  ќе  утврди  дека  е  сторен  сообраќаен прекршок за кој  е предвидено издавање на мандатен платен налог, на сторителот  на прекршокот ќе му врачи мандатен платен налог во кој се наведени битните елементи на…

Работни односи / Социјална заштита

job-search

Случаи кога може да ве избришат од евиденцијата на невработени

Агенцијата води евиденција на невработените лица и евиденција на други лица кои бараат работа, според единствениот матичен број на граѓанинот. За невработено лице, се смета лице кое е пријавено во Агенцијата за вработување, кое е невработено и активно бара…

employee-engagement-older-workers-500x328

Постапка за продолжување на работниот однос до 67 односно 65 години возраст

Еден од начините за престанок на работниот однос преку прекинување на договорот за вработување е со исполнување на условите за старосна пензија. Во овој случај работодавачот го прекинува договорот за вработување на работникот кога работникот…

bremenost

Кои се вашите права при породилно отсуство и бременост

(Обновено 07-08-2015 г. )Едно од основните права кои ги уживаат жените како посебна заштита во работниот однос, е правото на заштита за време на бременост, раѓање и родителство.  Заштитата во Законот за работни односи најпрво…

Управно право / Правосудство

3232323

Кои се овластувањата на Државниот пазарен инспекторат

Работите на пазарната инспекција ги врши Државниот пазарен инспекторат како орган во состав на министерството надлежно за работите од областа на економијата. Инспекторатот врши инспекциски надзор над примената на законите и прописите донесени врз основа на закон во работењето на…

IMG_0249-1

Кои надлежности ги има Советот на јавни обвинители на РМ

Советот на јавните обвинители  на  Република  Македонија е  самостоен орган  кој  ја  обезбедува  и гарантира  самостојноста  на  јавните обвинители во извршување на нивната функција. Во Советот строго се забранува политичко организирање и дејствување како и остварување на…

lawyer

Упатства за добивање овластување за регистрационен агент – адвокат / адвокатско друштво

Регистрационен агент  е трговец поединец или трговско друштво кое е регистрирано за вршење на сметководствена дејност, адвокат и адвокатско друштво кои имаат овластување за поднесување пријава за упис преку Системот за е-регистрација. За добивање на…

Трговско право / Стопанство

Видови санкции кои можат да му се изречат на правно лице и трговец поединец

Прекршокот е  противправно  дело  кое  со закон  е  определено  како  прекршок,  чии обележја се определени со закон и за кое е пропишана прекршочна санкција. Правното лице може да одговара за прекршок само ако тоа е…

European-American-Fine-Dining-Restaurant-at-Klee-Brasserie-Manhattan-NYC

Услови и начин за вршење на угостителската дејност

Во македонското законодавство,  правилата за вршење на угостителска дејност како и минимално техничките услови за работа со угостителски објект се пропишани во Законот за угостителска дејност и Правилникот за минимално техничките услови за вршење на…

картинка-такси

Услови за вршење авто-такси превоз на патници

Авто-такси превоз на патници по дефиниција претставува превоз што се врши со патнички возила со најмногу седум седишта сметајќи го и седиштето на возачот. Авто-такси превозот се извршува врз основа на лиценцикои ги издава градоначалникот на општината, односно…

ЕУ / Меѓународно право

david-sapsted-09-d1-2015-calls-for-schengen-changes-as-european-migration-crisis-mounts-_5196_t12

Обврски на земјите членки на Шенгенскиот договор

Слободното движење на луѓето претставува основно право кое што Европската Унија им го гарантира на своите граѓани. Ова право го овластува секој граѓанин да патува, работи и живее во која било земја членка на ЕУ…

fsdgdfghgf-12252

УНХЦР – Начин на управување и нејзина организација

УНХЦР (Високиот Комесаријат за бегалци при ОН) претставува агенција за бегалци која се наоѓа под надлежност на Обединетите Нации. Со неа управува Генералното Собрание и Економскиот и Социјален Совет на Обединетите Нации. Извршниот Комитет на…

Äåëîâîå ðóêîïîæàòèå

Кои се условите и постапката за именување амбасадор

Дипломатски претставништва на Република Македонија се амбасади, постојани мисии при меѓународни организации, канцеларии за врски и специјални мисии, додека Конзуларни претставништва на Република Македонија се генерален конзулат, конзулат ,конзуларна канцеларија и почесен конзулат. Со посебна одлука Владата основа…

Вести

Партнери на Правдико