Правдико

Информатор

 
 

Објавено: 24/04/2017

Советување: „Концептот на антидискриминација“

Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев“ во соработка и со финансиска поддршка на на Мисијата на ОБСЕ во Скопје организира советување на тема „Концептот на антидискриминација“ кое ќе се одржи од 29-31 мај,…


 
 

Објавено: 24/04/2017

Возен ред на мобилни даночни шалтери за месец мај 2017

Користете ги даночните услуги на „Мобилните даночни шалтери“. Со трите специјално опремени комбиња, даночниците секој месец ги посетуваат населените места каде Управата нема постојани даночни канцеларии, како и локации кои дополнително можат да се утврдат…


 
 

Објавено: 21/04/2017

Работилница за имплементација на Законот за правда за децата

Kанцеларијата на УНИЦЕФ во Скопје, преку невладината организација Совет за превентива против малолетничка деликвенција од Кавадарци, го имплементира проектот за подготовка на Коментарот на Законот за правда на децата, работилници и обуки за имплементација на…


 
 

Објавено: 18/04/2017

10 дневна обука за спроведување на правдата за судии од регионот

Програмата за владеење на правото МАТРА е наменета за зајакнување на институционалните капацитети во областа на владеењето на правото во рамките на владините организации во Грузија, Молдавија, Украина, Турција и Западен Балкан. За таа цел,…


 
 

Објавено: 18/04/2017

Дводневно советување наменето за адвокати од Апелационото подрачје Битола: „Граѓанско правна заштита на правата од интелектуална сопственост“

Aкадемијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев“ во соработка со Данската канцеларија за патенти и трговски марки организира дводневно советување на тема „Граѓанско правна заштита на правата од интелектуална сопственост“… Aкадемијата за судии и…


 
 

Објавено: 18/04/2017

Советување: „Надлежност на националните судови и примена на меродавното право во конкретни случаи според Законот за меѓународно приватно право“

Академијата за судии и јавни обвинители на РМ „Павел Шатев“ во соработка со Германската фондација за меѓународна правна соработка (ИРЗ) организира советување на тема „Надлежност на националните судови и примена на меродавното право во конкретни…


 
 

Објавено: 18/04/2017

Анализа на имплементацијата на правото на култура на помалите етнички заедници

Правото на култура е човеково право утврдено во меѓународното право и во домашното право во Република Македонија. Како и за другите права, така и за ова, стожерен принцип што се применува е принципот на еднаквост…


 
 

Објавено: 18/04/2017

Советување: „Главна расправа, предлагање и изведување докази, директно, вкрстено и дополнително испитување, доказно рочиште“

Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев“ организира советување на тема „Главна расправа, предлагање и изведување докази, директно, вкрстено и дополнително испитување, доказно рочиште“, кое што  ќе се одржи на 21 април 2017 година…


 
 

Објавено: 11/04/2017

Обука за обезбедување тајност и заштита на обработката на личните податоци

На 17.05.2017 година (среда) со почеток во 10.00 часот во просториите на Дирекцијата за заштита на личните податоци ќе се одржи: „Обука за обезбедување тајност и заштита на обработката на личните податоци“. Вашите барања за…


 
 

Објавено: 11/04/2017

Обука: „Пробација во согласност со Кривичниот законик и Законот за одредување на видот и одмерување на висината на казната/Пробациска служба“

Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев“, организира советување на тема „Пробација во согласност со Кривичниот законик и Законот за одредување на видот и одмерување на висината на казната/Пробациска служба“, кое е предвидено да…


Партнери на Правдико