Правдико

Информатор

 
 

Објавено: 13/06/2017

Tркалезна маса на тема „Улогата на судечкиот судија во доказната постапка“

Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев“ организира дводневна тркалезна маса на тема „Улогата на судечкиот судија во доказната постапка“ што ќе се одржи на 6-7 јули 2017 година во Скопје (точната локација на…


 
 

Објавено: 13/06/2017

Oбука за Законoт за одредување на видот и одмерување на висината на казната – Струмица

Адвокатската комора на РМ (АКРМ) во соработка и со финансиска поддршка на Амбасадата на САД во Скопје, Бирото за меѓународна борба против наркотици и спроведување на законите (ИНЛ), во рамките на заедничкиот проект „Обука на адвокатите…


 
 

Објавено: 13/06/2017

Советување: „Постапување на надлежните институции во рамките на остварување на правата на заштита на жртвите

Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев“ организира советување на тема „Постапување на надлежните институции (ЦСР, МВР, здравствени установи) во рамките на остварување на правата на заштита на жртвите (мерки за заштита) што ќе…


 
 

Објавено: 13/06/2017

Предложени измени во Законот за работни односи

Измените на ова законско решение се како поддршка на граѓанската иницијатива за продолжување на породилното отсуство, која беше доставена од страна на овластен предлагач во Собранието на Република Македонија, но за жал оваа иницијатива беше отфрлена…


 
 

Објавено: 13/06/2017

Поднесени кривични пријави од Царинската управа во месец мај 2017 година

Постапувајќи по констатирани неправилности, Царинската управа на Република Македонија во месец мај 2017 година до надлежните јавни обвинителства поднесе 3 кривични пријави, против 4 физички лица и 1 правно лице. Кривичните пријави се поднесени поради…


 
 

Објавено: 13/06/2017

УЈП ја објави листата на должници со неплатени долгови до 31.05.2017 година

Управата за јавни приходи објавува Листа на должници бр.6/2017 за долгови доспеани до 28.02.2017 и неплатени до 31.05.2017 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување,…


 
 

Објавено: 11/06/2017

Централен регистар информира за краток прекин на веб сервисите во вторник

Централен регистар на РМ

Централниот регистар ги  известува корисниците дека согласно новите безбедносни мерки и стандарди (PCI DSS), системот на КАСИС, cPay нема да го поддржува застарениот и небезбеден протокол TLS 1.0. Прелистувачите на клиентите кои се пренасочуваат на cPay…


 
 

Објавено: 11/06/2017

Повик за аплицирање на адвокати за обука на обучувачи поврзана со криумчарењето на мигранти

Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев“ во соработка со Канцеларијата на Обединетите нации (UNODC), Оддел за организиран криминал и недозволена трговија со луѓе започна со изработка на курикулум за криумчарење на мигранти. Имено,…


 
 

Објавено: 05/06/2017

Правно мислење на Адвокатската комора на РМ во врска со одредби од Законот за извршување

Во врска со проблемите произлезени од примената на новиот Закон за извршување, Комисијата за норматива на Адвокатската комора на РМ на состанокот одржан на ден 30.05.2017 година изврши анализа на одредбите од Законот за извршување…


 
 

Објавено: 05/06/2017

Адвокатот Сами Акл од Либан ќе одржи предавање на Правниот факултет во Битола

На ден 08.06.2017 (четврток) во 13.00 часот во свечената сала на УКЛО Битола (II кат во зградата на Правниот факултет во Битола) ќе се одржи предавања на тема: “Правниот систем на Либан и запознавање со…


Партнери на Правдико