Правдико

Untitled-collage-1

(Видео) Власта ќе бара 80 пратеници за продолжен мандат за СЈО

Министерката за правда, Рената Треневска-Дескоска, изјави дека двата предлог-закона за специјалното јавно обвинителство и за Јавното обвинителство се достапни за коментирање на ...

Прочитај повеќе...

zekir-ramcilovic

(Видео)Рамчиловиќ: Најдовме правна формулација и јасна дистинкција меѓу насилниците и организаторите во предлогот за амнестија

Работната група за помирување го подготви предлогот за законско решение за амнестија за 27 април. Обвинетите ќе потпишат изјава дека ја прифаќаат ...

Прочитај повеќе...

46171530_283849175589915_4915518533296717824_n

Тасевски: Поминале многу години, обвинетите не можат да се сетат дали СМС-пораките се автентични

Одбраната на обвинетите во случајот за изборни нерегуларности „Титаник“ на денешното рочиште поднесоа приговор до судот на материјалите што ги презентираше специјалното ...

Прочитај повеќе...

29829990_10213724903369607_1010753460_o

Нема пропуст кај судијата Пајазити кој му даде покана за затвор на Груевски

Судскиот совет информира дека работната група која го посетила кривичниот суд вчера не утврдила пропуст кај судијата Пајазит Пајазити кој му напиша ...

Прочитај повеќе...

183C2642-6EB6-434C-9217-E9A4987C3957_cx0_cy7_cw0_w1023_r1_s

Обвинителството за две недели ќе објави информации за бегството на Груевски

Јавното обвинителство во наредните две недели ќе излезе со информации за резултатите од предистражната постапка за бегството на поранешниот премиер Никола Груевски ...

Прочитај повеќе...

9AB4667C-9E4A-44A7-96D4-B828658F425E_w1023_r1_s

Подготвен Предлог-законот за амнестија за 27 април – нема помилување за тепачите и организаторите

Подгрупата за помирување во Собранието изготви Предлог-закон за амнестија што денеска ќе биде доставен до копретседавачите на Комисијата, за тој што побрзо ...

Прочитај повеќе...

javno-obvinitelstvo-skopje

Отфрлена кривичната пријава против сопственик на менувачница кој во нужна одбрана лиши од живот две лица

Надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје донесе Решение за отфрлање на кривичната пријава против едно лице, бидејќи постојат други околности ...

Прочитај повеќе...

osnovno20javno20obvinitelstvo-1

Две лица под истрага за тешки дела против општата сигурност

Основното јавно обвинителство Скопје донесе Наредба за спроведување истражна постапка против две лица за кривично дело – Тешки дела против општата сигурност ...

Прочитај повеќе...

07062017135355_web_mvr_logo

Кривична пријава за командир на полициска станица

Одделот за внатрешна контрола, криминалистички истраги и професионални стандарди до Основното јавно обвинителство Куманово поднесе кривична пријава против З.С. вработен во Регионален центар ...

Прочитај повеќе...

child_arrest_2416186b

По предлог на јавен обвинител, определен притвор за 20-годишникот кој ја лиши од живот својата баба

Надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје, ценејќи дека се исполнети законските основи, до судија на претходна постапка при Основниот суд ...

Прочитај повеќе...

Untitled-collage-1

(Видео) Власта ќе бара 80 пратеници за продолжен мандат за СЈО

1
zekir-ramcilovic

(Видео)Рамчиловиќ: Најдовме правна формулација и јасна дистинкција меѓу насилниците и организаторите во

2
46171530_283849175589915_4915518533296717824_n

Тасевски: Поминале многу години, обвинетите не можат да се сетат дали СМС-пораките

3
29829990_10213724903369607_1010753460_o

Нема пропуст кај судијата Пајазити кој му даде покана за затвор на

4
183C2642-6EB6-434C-9217-E9A4987C3957_cx0_cy7_cw0_w1023_r1_s

Обвинителството за две недели ќе објави информации за бегството на Груевски

5
9AB4667C-9E4A-44A7-96D4-B828658F425E_w1023_r1_s

Подготвен Предлог-законот за амнестија за 27 април – нема помилување за тепачите

6
javno-obvinitelstvo-skopje

Отфрлена кривичната пријава против сопственик на менувачница кој во нужна одбрана лиши

7
osnovno20javno20obvinitelstvo-1

Две лица под истрага за тешки дела против општата сигурност

8
07062017135355_web_mvr_logo

Кривична пријава за командир на полициска станица

9
child_arrest_2416186b

По предлог на јавен обвинител, определен притвор за 20-годишникот кој ја лиши

10

Граѓанско Право

Постапка за отпис на камата за неплатени сметки

Со Законот за отпишување на камати за наплата на долгови се уредуваат условите, начинот и постапката за отпишување на камати за наплата на долгови кои произлегуваат од услуги од вршители на комунални дејности (електрична и…

Oпределување на пазарна вреднoст на експроприраната недвижност во судска постапка (вешто лице или овластен проценувач)

Во 2012 година донесен е Законот за експропријација во кој покрај другото во делот под III уредена е постапката за определување на надоместок . Во член 37 уредено е дека пазарната вредност на експроприраните недвижности…

Заштита на личните податоци кога поднесувате барање за одобрување на кредит

Кога поднесувате барање за одобрување на користење на кредит, потребно е да пополните образец во вид на формулар. При пополнување на формуларот од различни причини (најчесто поради незнаење или поради потреба од одобрување на кредитот) не…

Кривично Право

Кои се надлежностите на новата Оперативно-техничка агенција (ОТА)

OTA (Оперативно-техничка агенција) се основа како самостоен и независен државен орган кој обезбедува техничка поврзаност помеѓу операторите и oвластените органи и дејствува како посреднички орган кој воспоставува технички премин помеѓу операторот и овластените органи, без можности…

Трговија со влијание-кривично дело кое тешко се открива

Автор: Вања Михајлова Извор: Правен дијалог бр. 17 – март 2018 Трговијата со влијание е вид на корупција, која иако е криминализирана, многу малку  е позната меѓу НВО, медиумите  кои се бават со проблемот на корупција,…

Европски извештај – кога, како, зошто?

„Европскиот извештај – Извештај за сообраќајна незгода“ е образец изготвен од Националното биро за осигурување на Република Македонија. Истиот се добива бесплатно од друштвото за осигурување при склучување договор за задолжително осигурување (полиса) и на…

Работни односи / Социјална заштита

Постапка и услови за добивање надоместок согласно новиот закон за стечајците

Со Закон за материјално обезбедување на невработените лица поради приватизацијата на претпријатијата со доминантна сопственост на државата, се уредуваат условите за стекнување и начинот на користење на право на материјално обезбедување во вид на паричен…

Право на испратнина во случај на отказ од деловни причини

(Обновено 22.10.2018г.) Работодавачот може да го откаже договорот за вработување, само ако постои основана причина за отказ поврзана за однесувањето на работникот , поради кршење на работниот ред и дисциплина или работните обврски или ако…

Откажување на договорот за вработување со и без отказен рок

(Обновено 22.10.2018г.) Работниот однос дефиниран според Законот за работни односи е договорен однос меѓу работникот и работодавачот во кој работникот доброволно се вклучува во организираниот процес на работа кај работодавачот, за плата и други примања, лично непрекинато ја извршува…

Управно право / Правосудство

Законски ограничувања за управување дронови во Македонија

( Обновено 04.08.2018г. ) Со Уредба за условите под кои воздухоплов без екипаж може да лета во македонскиот воздушен простор (Службен весник на РМ бр.187/17) која се пропишуваат условите кои е потребно да ги исполнуваат операторот…

Кои патнички автомобили се ослободени од акциза при увоз во Македонија

Патнички автомобили се ослободени од акциза при нивниот увоз и при пуштање во акцизно правен слободен промет кога се наменети за реализација на проект финансиран со парични средства добиени врз основа на договор за донација,…

Независноста на судството како предуслов за заштита на човековите права

Автор: Доц. д-р Марјан Габеров Извор: Правен дијалог бр. 17 – март 2018 Остварениот степен на независност на правосудниот систем претставува клучен индикатор за достигнатото ниво на владеење на правото и демократијата во една земја. Правосудниот…

Трговско право / Стопанство

Постапка за извоз на домашна стока надвор од Република Македонија

Со постапката на извоз, царинскиот орган одобрува домашна стока да се изнесе од царинското подрачје. Извозот вклучува примена на формалности за извоз и изнесување, мерки на трговската политика, и ако е пропишано, плаќање на извозни…

Арбитражата и примената на членот 6 од Европската конвенција за заштита на човековите права

Автор: м-р Нена Николовска Извор: Правен дијалог бр. 17 – март 2018 Правото на фер и правично судење како едно од основните човекови права ужива заштита во домашното и меѓународното право. Во членот 6 од Европската…

Како треба да изгледа и што се треба да содржи вашата професионална фактура?

Често се случува да се направи превид и да се занемари изгледот и содржината на една фактура. Фактурата како основен документ во бизнис кореспондецијата ја одредува успешноста на Вашиот бизнис и од неа зависи дали…

ЕУ / Меѓународно право

Насилство врз децата во сајбер-просторот – осврт на меѓународната правна рамка

Автор: М-р. Васка Бојаџи Извор: Правен дијалог бр.15, Институт за човекови права Насилството врз децата е сеприсутен феномен кој не познава политички, културни, економски и технолошки граници. Како резултат на забрзаниот развој на информатичките и комуникациските…

Обврски на земјите членки на Шенгенскиот договор

Слободното движење на луѓето претставува основно право кое што Европската Унија им го гарантира на своите граѓани. Ова право го овластува секој граѓанин да патува, работи и живее во која било земја членка на ЕУ…

УНХЦР – Начин на управување и нејзина организација

УНХЦР (Високиот Комесаријат за бегалци при ОН) претставува агенција за бегалци која се наоѓа под надлежност на Обединетите Нации. Со неа управува Генералното Собрание и Економскиот и Социјален Совет на Обединетите Нации. Извршниот Комитет на…

Вести

Партнери на Правдико