Во подготовка се измени во Законот за државната статистика | Правдико

Правдико

   

Во подготовка се измени во Законот за државната статистика

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Државниот завод за статистика согласно Законот за државната статистика е Координатор на статистичкиот систем на земјата.

Со Предлог-законот се предвидува формирање на Координативно тело на Националниот статистички систем, кое ќе биде составено од претставници на Државниот завод за статистика и овластените носители на статистички истражувања. Исто така, се планира и усогласување на Законот во однос на структурата на Советот за статистика од аспект на поголемо вклучување на претставници на корисниците во Советот.

Имплементација на препораките од спроведеното Партнерско оценување на националниот статистички систем во февруари 2017 година, со посебен акцент на Државниот завод за статистика, спроведено од експерти ангажирани од Евростат. Со Предлог – законот се предвидува зајакнување на координативната улога на заводот преку формирање на посебно тело, како и проширување на составот на Советот за статистика со цел поголемо вклучување на претставници на корисниците.

Временската рамка за изготвување на предлог законот: 01/03/2018 – 25/03/2018

Препорачуваме

Партнери на Правдико