Во подготовка е нов Закон за слободен пристап до информации од јавен карактер | Правдико

Правдико

   

Во подготовка е нов Закон за слободен пристап до информации од јавен карактер

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Министерството за правда утврди потреба за преуредување на националниот систем за слободен пристап до информации од јавен карактера, особено со воспоставување на нова организациона поставеност и јасни надлежности на институцијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер.

Целта на предлог законот е олеснување на остварувањето на правото физичките и правните лица на слободен пристап до информации од јавен карактер.

Реформиран систем за слободен пристап до информации од јавен карактер. Имплементација на добиени препораки за унапредување на пристапот до информации од јавен карактер и за реорганизација на институционална рамка.

Временската рамка за изготвување на предлог законот:27/11/2018 – 31/12/2018

Препорачуваме

Партнери на Правдико