Адвокат Иван Андонов (1933) | Правдико

Правдико

   

Адвокат Иван Андонов (1933)

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Screenshot_3Роден е на 03.06.1933 година во с. Колешино – Струмичко. Основно училиште завршува во родното место, а средно образование во Струмица. Дипломирал на Правниот факултет во Скопје на 28.11.1958 година.

По завршувањето на Правниот факултет веднаш се вработува во ДОЗ – Филијала Штип на работно место правен референт каде останува се до 31.12.1961 година. Од 01.01.1962 годшта се вработува во Службата за Општествено книговодство филијала Штип на работно место правен референт каде останува се до 30.09.1064 година.

Од 01.10.1964 годшта стапува на работа во Окружниот стопански суд во Штип  на работно место референт каде останува се до 12.06.1993 година, кога се запшиува во Именикот на адвокатите со седиште на адвокатската канцеларија во Штип.

Адвокатската дејност ја врши се до 30.12.1993 година кога заминува во пензија.

Во периодот 1982 – 1983 година ја врши функцијата претседател на Претседателството на Адвокатската комора на Република Македонија.

Добитник е на Плакета на Адвокатската комора на Република Македонија за особени залуги и постигнати резултати во развојот и напредокот на македонската адвокатура, 1980 година.

Извор: Адвокатурата во Република Македонија (1945-2005), адвокат Ставре Џиков, Скопје, 2005г.

Правдико ги повикува и останатите заинтересирани истражувачи кои имаат податоци за значајни адвокати од нашето минато да испратат нивни биографии, фотографии и податоци, како би можеле да се објават во оваа рубрика, со што ќе помогнат во откривањето на адвокатите и адвокатската професија, во која во минатото се ангажирале храбри и стручни профили – борци за правда и право.

Партнери на Правдико