Акција ,,Гора": Поднесени 6 кривични пријави | Правдико

Правдико

   

Акција ,,Гора”: Поднесени 6 кривични пријави

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

mvrВо текот на минатиот месец во рамките на ОА Гора од страна на Единицата за економски и компјутерски криминал при СВР Скопје поднесени се шест кривични пријави против седум лица поради постоење основи на сомнение за сторени седум  кривични дела од кои две „вршење на јавен превоз без поседување на лиценца“, три кривични дела ,,кражба“ и по едно дело „помагање“ и ,,пустошење на шума“.

Во првиот и вториот случај поднесена е кривична пријава против А.З.(40) и А.Г.(24) поради постоење основи на сомнение дека сториле кривични дела „вршење на јавен превоз без поседување на лиценца“. Пријавените, во текот на 2014 година, за сметка на Друштво за производство, трговија и услуги како возачи на товарни моторни возила извршиле јавен превоз на стоки-дрвни сортименти, од местото на сеча до складиште во нас. Драчево, без да поседуваат лиценца за вршење на јавен превоз на стоки во внатрешниот патен сообраќај издадена од Министерството за транспорт и врски.

Во третиот случај поднесена е кривична пријава против Х.Ш.(20) поради постоење сомнение за сторено кривично дело „кражба“. Пријавениот, со намера за противправно присвојување, на 12ти мај годинава, откако претходно од туѓа шума бесправно исекол повеќе стебла огревно дрво бука, чие количенство е поголемо од 1м/3, иако не поседувал уредна документација за вршење сеча и за транспорт и дрвата не биле жигосани со јасно видлив шумски жиг, бесправно одземените  дрва ги натоварил во ТМВ марка Форд Транзит и во својство на возач се упатил на патот кон м.в Мала Река, со намера да изврши нивна продажба со што пријавениот го оштетил Буџетот на РМ во износ од 10.500 денари.

Во четвртиот случај поднесена кривична пријава против Н.В.(20) под сомнение за сторено кривично дело „кражба“. Пријавениот со намера за противправно присвојување, на ден 23.08.2016 година, откако претходно од туѓа шума бесправно исекол повеќе стебла огревно дрво бука, иако не поседувал уредна документација за вршење сеча и за транспорт и дрвата не биле жигосани со јасно видлив шумски жиг, бесправно одземените дрва ги натоварил во ТМВ марка Застава без  регистарски и во близина на старечкиот дом во с.Орешани направил сообраќајна незгода при што му била извршена контрола и поради сомнение дека истиот врши бесправен превоз на 5м3 огревни дрва бил приведен во ПС ОН Драчево за натамошна постапка.

Во петиот случај поднесена е кривична пријава против  Д.Н.(48)  под сомнение за сторено кривично дело „кражба“ и против Ѓ.О.(76) под сомнение за сторено кривично дело „прикривање“. Првопријавениот, со намера за противправно присвојување, на 07.06.2016 година од туѓа шума исекол повеќе стебла огревно дрво бука и бесправно одземените дрва во количина од 3м3 заедно со уште две лица ги натовариле во две ПМВ марка џип УАЗ и како возач на едно од возилата задно со двете други лица ги превезле до домот на второпријавениот каде дрвата ги истовариле во дворот во с.Ражиничино, општина Петровец.

Во шестиот случај поднесена е кривична пријава против Т.К.(54)  под сомнение за сторено кривично дело „постушење на шума“. Пријавениот, при крајот на месец Мај 2016 година, во парк шумата Водно, во Катастарска општина Долно Водно, спротивно на законските прописи на надлежните органи, извршил безправна сеча и копање на шума и одстранување на постоечка вегетација на вкупна површина од 5864 м2 соборуваќи повеќе стебла од вид црн бор во вкупна количина од 8.40м3, листарски дрва во вкупна количина од 10м3 и природен помладок од црн бор во вкупна количина од 600 садници со старост над три години, со намера за противправно присвојување. Со наведеното дејствие го оштетил Буџетот на РМ за износ од 853.200 денари. Имено, пријавениот согласно Законот за шумите бил должен сечата во шума да ја изврши врз основа на претходно обезбедена дозвола за сеча од надлежен орган ЈП Македонски Шуми-Скопје и тоа на оние стебла кои претходно би биле маркирани и означени од страна на овластено лице, а транспортот на исечените дрва да го врши откако дрвјата ќе бидат жигосани со јасно видлив шумски жиг и врз основа на издадена Испратница за превоз од овластено лице од ЈП Македонски шуми Скопје.

Препорачуваме

Партнери на Правдико