Арбитража и арбитражно решавање на споровите | Правдико

Правдико

   

Арбитража и арбитражно решавање на споровите

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

FullSizeRender (8)Арбитражата е тело од недржавен карактер, составено од (едно или повеќе) лица за чиј избор се договориле странките, на кое странките спогодбено и драговолно му го довериле донесувањето на мериторната одлука во спорот, а Законот таа одлука ја изедначува со правосилната судска пресуда. Кога зборуваме за дефинирањето на арбитражата според старите автори, тогаш се воочливи елементите од напред неведената дефиниција, но во тие дефиниции посебно се инсистира на терминот „приватен суд“ кој се однесува на природата на арбитражниот суд. Терминот „приватен суд“ може да се употребува условно, затоа што тој суд произведува правни ефекти кои имаат исти последици како што има и државниот суд.

Автор: м-р Јулијана Трајановска

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико