Арбитража – Поим и меѓународно регулирање | Правдико

Правдико

   

Арбитража – Поим и меѓународно регулирање

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

ivan2Државните судови ги основа државата како трајни (перманентни) органи на власта, на кои странките им се обраќаат секогаш кога имаат потреба за правна заштита на нивните субјективни права. Целиот систем се базира дека судијата е некој со кои странките немаат никаква допирна точка, барем до моментот кога постапката ќе отпочне. Овластувањето на судијата да ги решава споровите на странките извира од самата држава, а странките немаат никакво влијание врз таквото овластување.

Кога спорот треба да се реши пред арбитража работите стојат поинаку. Пред арбитражниот суд да пристапи кон извршување на својата задача, тој мора најнапред да биде конституиран и тоа за секој случај пооделно.

Автор: M-р Иван Атанасовски

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико