Без полиса за осигурување нема исплата на штета од елементарна непогода | Правдико

Правдико

   

Без полиса за осигурување нема исплата на штета од елементарна непогода

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

strumica steti_0Во подготовка е нов предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за заштита и спасување кој треба да се изготви до средината на декември, а е инициран поради недоволното користење на кофинансирано земјоделско осигурување преку полиси за осигурување.

Со овие измени се планира исплатата на штети од елементарни непогоди за земјоделците да се услови со важечка полиса за осигурување на земјоделско стопанство за примарно земјоделско производство од природни непогоди и неповолни климатски настани. Оттука доколку се усвојат овие измени земјоделците нема да ожат да бараат исплата на штети од елементарни непогоди доколку не го осигураат со полиса својот насад и земјиште.

Препорачуваме

Партнери на Правдико