Брошура за оданочување на доход од закуп и подзакуп | Правдико

Правдико

   

Брошура за оданочување на доход од закуп и подзакуп (2019)

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Оваа брошура треба да ве упати во основните правила при пријавување на доходот кој како физичко лице – граѓанин гo остварувате од издавање во закуп или подзакуп на земјиште, станбени или деловни простории, гаражи, простории за одмор и рекреација, опрема, превозни средства и други видови имот.

Преку брошурата треба да дознаете: Што се подразбира под доход од закуп и подзакуп, закуподавец, закупец и подзакуп?  Кој е обврзник на данокот на доход?  Што е основа за пресметување на данокот?  Колку изнесува висината на трошоците со кои може да го намалите остварениот доход?  Која даночна стапка се применува за пресметка на данокот?  Како и кога да го пријавите доходот?  Како се врши утврдување и плаќање на данокот на доход?  Кога треба да го платите данокот? Кои други обврски ги имате како даночен обврзник?

Брошурата можете да ја погледнете ТУКА

Партнери на Правдико