Брошура за оданочување на капитална добивка од продажба на недвижен имот (2019) | Правдико

Правдико

   

Брошура за оданочување на капитална добивка од продажба на недвижен имот (2019)

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Оваа брошура треба да ве информира за основните правила при пријавување, утврдување и плаќање на данокот на доход кои како физичко лице – граѓанин ги остварувате од продажба на недвижен имот и притоа сте оствариле капитална добивка. Преку брошурата ќе дознаете Што се подразбира под доход од капиталнa добивкa од продажба на недвижен имот? Кој е обврзник на данокот на личен доход? Како и кога да го пријавите доходот? Која даночна стапка се применува за пресметка на данокот? Што е основа за пресметување на данокот? Дали се предвидени ослободувања од плаќање на данок на капиталнa добивкa од продажба на недвижен имот?  Како се врши утврдување и плаќање на данокот на личен доход? Кога треба да го платите утврдениот данок? Кои други обврски ги имате како даночен обврзник?

Брошурата можете да ја погледнете ТУКА

Партнери на Правдико