Бруто плата 2017 - Најниска и највисока основица за пресметување придонеси | Правдико

Правдико

   

Бруто плата 2017 – Најниска и највисока основица за пресметување придонеси

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Просечната плата се користи за утврдување на најниската и највисоката основица за пресметка на придонесите од задолжително социјално осигурување и тоа за пресметките за плата кои се однесуваат за период од месец Јануари до месец Декември 2017 година (согласно член 15 и член 16 од Законот за придонеси од задолжително социјално осигурување).

  • Најниската основица за пресметка на придонесите за 2017 година изнесува 16.439,00 денари (50% од 32.877)
  • Највисока основица за пресметка на придонесите за 2017 година за примањата од работен однос изнесува 394.524,00 денари (12 x 32.877)
  • Највисока основица за пресметка на придонесите за 2017 година за самовработено лице изнесува 263.016,00 денари (8 x 32.877)

Обврзниците треба да ја преземат новата верзија на клиентскиот софтвер – МПИН (види http://www.ujp.gov.mk/mk/obrasci/opis/81) која го содржи новиот параметар.

Препорачуваме

Партнери на Правдико