Бруто плата за 2015 - најниска и највисока основица за пресметување на придонеси | Правдико

Правдико

   

Бруто плата за 2015 – најниска и највисока основица за пресметување на придонеси

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

ujp-300x173Просечната плата по работник во Република Македонија, според податоците на Државниот завод за статистика објавени во Јануари 2015 година изнесува 31.644 денари.

Просечната плата се користи за утврдување на најниската и највисоката основица за пресметка на придонесите од задолжително социјално осигурување и тоа за пресметките за плата кои се однесуваат за месец Јануари до Декември 2015 година (согласно член 15 и 16 од Законот за придонеси од задолжително социјално осигурување).

  • Најниската основица за пресметка на придонесите за 2015 година изнесува 15.822,00 денари (50% од 31.644)
  • Највисока основица за пресметка на придонесите за 2015 година изнесува 189.864,00 денари (6 x 31.644)

Обврзниците треба да ја преземат новата верзија на клиентскиот софтвер (МПИН) од 28.01.2014 година (кликни тука), која го содржи новиот параметар.

Screenshot_1

Препорачуваме

Партнери на Правдико