Адвокатски великани | Правдико - Part 2

Правдико

Адвокатски великани

 
 

Објавено: 07/10/2014

Адвокат Трпко Ристовски (1937)

Роден е во тетовското село Лешок – Тетовско, опеано во револуционерните македонски песни, на 5.12.1937 година. Потекнува од земјоделско-печалбарско семејство.  Своето целокупно образование го оформува во ослободена Југославија и во слободна Македонија, на својот мајчин…


 
 

Објавено: 30/09/2014

Адвокат Илија Марков (1939-1993)

Илија Марков е роден во с. Новоселани, Костурска околија, Егејска Македонија, на 28 февруари 1939 година, во семејство на сиромашни земјоделци. Во своето родно место живее се до 1948 година кога, поради жестокиот терор на монархофашистите,…


 
 

Објавено: 23/09/2014

Адвокат Бранко Јосифовски (1934-2013)

Роден е во Куманово на 08.03.1934 година и е изразит претставник на средната генерација адвокати, кои своето средно и високо образование го оформиле во слободна, независна, социјалистичка самоуправна Југославија. Правен факултет завршип во Скопје во 1957…


 
 

Објавено: 16/09/2014

Адвокат Трајко Јовев (1922)

Роден е во Титов Велес. на 22.05.1922 година, каде што го завршува и средното образование. Во 1940 год. се запишува на Правниот факултет во Белград, а по окупацијата го продолжува и го завршува во Софија 1944…


 
 

Објавено: 09/09/2014

Адвокат Јанко М. Дика (1912)

Роден е во легендарното Крушево, десетина години по крушевската република, поточно на 14.12.1912 година. Гимназија завршува во Скопје, а Правен факултет во Белград. Во квечерината на Втората светска војна. во Скопје е запишан како адвокатски…


 
 

Објавено: 26/08/2014

Адвокат Петар Коне Караѓулески (1920 – 2015)

Петар Коне Караѓулески (1920г.-2015г.) проминентен адвокат од Прилеп уште попознат како Пецо Караѓуле. Роден е во Прилеп на 25.6.1920г. во семејство на прилепски меанџија. Основното и средното образование ги стекнува во неговиот роден град, при…


 
 

Објавено: 09/06/2014

Адвокат Михаил Папазоглу (1867-1958)

Адвокатот Михаил Папазоглу, е роден во Битола во 1867г. По завршувањето на Битолската Гимназија, Папазоглу се определил за право и дипломирал на Правниот факултет на Сорбона, Париз, Франција. По завршувањето на факултетот во Сорбона, го…


 
 

Објавено: 23/05/2014

Адвокат Никола Марковиќ Добрушевски (1887-1982)

Живот и професионален ангажман со преполн со активности и голема динамика, оставајќи трага на своето време и занает. Тоа е дефиницијата за кариерата на познатиот адвокат Никола Марковиќ Добрушевски, кој на фотографијата е трет од…


 
 

Објавено: 16/05/2014

Адвокат Андон Димитров (1868-1933)

Во оваа прилика, ќе презентираме биографски податоци на еден адвокат, кој е позната личност со историско значење, во македонската национална историја. Тоа е Андон Димитров, кој на 23 октомври 1893 година во Солун, заедно со…


 
 

Објавено: 03/04/2014

Адвокат Јован Алтипармаков (1891 – 1953)

По Втората светска војна на територијата на слободна Македонија, во адвокатскиот именик од 1945 и 1946 година биле запишани вкупно 38 адвокати. Некои од тогаш запишаните продолжиле да ја вршат адвокатската дејност која претходно ја…


Партнери на Правдико