Правдико

Информатор

 
 

Објавено: 23/06/2020

Нови урeдби и протоколи од 71-та седница на Владата

Владата на Република Северна Македонија на 71-та седница одржана на 22 јуни 2020 година го прифати предлогот на Комисијата за заразни болести при Министерството за здравство за престанување на точката 9 од Одлуката за забрана…


 
 

Објавено: 11/06/2020

Ќе се кофинансираат трошоците за организирање на настани, обуки, семинари и конференции

Владата вчерашната владина седница усвоени се измени и дополнувања на програмата за развој на туризмот за 2020 година со програма за субвенции за кофинансирање на настани, обуки, семинари и конференции за оваа година. Согласно овие…


 
 

Објавено: 04/06/2020

Од вечерва во 21:00 часот стапува во сила забраната за движење за граѓаните на сите општини во градот Скопје, и околните скопски општини Арачиново, Зелениково, Илинден, Петровец и Студеничани, како и за Куманово, Липково, Штип, Карбинци, Тетово

Одлуката за целосната забрана на движењето што ја донесе Владата на Република Северна Македонија, согласно препораките на Комисијата за заразни болести, со цел брза и ефикасна реакција за спречување на ширењето на коронавирусот, од денеска…


 
 

Објавено: 04/06/2020

МВР: Поради полицискиот час закажаните термини на 05.06.2020 за аплицирање за лични документи нема да се реализираат

Согласно одлуката на Владата на Република Северна Македонија за забрана за движење на граѓаните од одредени општини во периодот од 04.06.2020 година од 21,00 часот заклучно со 08.06.2020 година до 05,00 часот, како и прогласувањето…


 
 

Објавено: 02/06/2020

УЈП: Работодавачите да поднесат барања за користење на мерките за месец мај 2020

Од 01.06.2020 до 07.06.2020 година, работодавачите може да поднесуваат Барања за финансиска поддршка за исплата на плата за месец мај 2020 година, односно до 05.06.2020 година Барања за субвенционирање на 50% од придонеси од задолжително…


 
 

Објавено: 02/06/2020

МТСП: Мерката за ослободување од работа на хронично болните лица, бремените жени, самохраните родители и другите ранливи категории граѓани, продолжува да важи

Министерството за труд и социјална политика информира дека хронично болните лица, родителите на дете до 10-годишна возраст или активно четврто одделение, бремените жени, самохраните родители, родителите на деца со попреченост кои користат дневен центар, лицата…


 
 

Објавено: 01/06/2020

МТСП: Исплата на паричната помош од социјална и детска заштита од вторник, во три групи

Паричните права од социјална и детска заштита за месец мај ќе бидат предвреме исплатени. Министерството за труд и социјална политика ги известува корисниците на права на парична помош од социјална и детска заштита дека почнувајќи…


 
 

Објавено: 28/05/2020

Лукаревска: Од 1 јуни барања за државна помош за мајската плата

Директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска, објави дека исплатата на државната помош за плати на засегнатите дејности од корона-кризата успешно се реализира за месец април и дека од 1 јуни почнува поднесувањето на…


 
 

Објавено: 28/05/2020

МТСП: Парична помош за сите невработени кои имале прекин на работен однос во периодот од 11 март до 30 април

Работниците кои поради корона кризата останале без работа, независно од времето поминато во работен однос, ќе можат брзо да дојдат до помош за полесно да го премостат периодот на невработеност. Тие ќе добиваат паричен надоместок…


 
 

Објавено: 21/05/2020

УЈП: На 31.05.2020 година истекува рокот за потврдување или коригирање на Вашата Годишна даночна пријава

Почитувани граѓани на 31.05.2020 година истекува рокот за потврдување или коригирање на Вашата Годишна даночна пријава. По истекот на законскиот рок на 01.06.2020 година Годишните даночни пријави ќе добијат статус на конечни даночни пријави, согласно…


Партнери на Правдико