Правдико

Информатор

 
 

Објавено: 31/10/2018

Што содржат измените во Законот за кривичната постапка

На 35-тата седница на Собранието на Република Македонија одржана на 30.10.2018г., со двотретинско мнозинство, Собранието ги изгласа измените во Законот за кривичната постапка. Целта на предложените измени е надминување  на постојните недостатоци во областа на посебните…


 
 

Објавено: 31/10/2018

Се подготвува текст за Предлог Закон за социјална сигурност за старите лица

Реформата на паричните надоместоци заради обезбедување на социјалната сигурност на материјално необезбедените лица оцени потребата за посебна заштита на старите лица кои се материјално необезбедени, односно по навршување на старосната возраст од 65 години за…


 
 

Објавено: 31/10/2018

Возен ред на мобилните даночни шалтери за месец ноември 2018

Користете ги даночните услуги на „Мобилните даночни шалтери“. Со трите специјално опремени комбиња, даночниците секој месец ги посетуваат населените места каде Управата нема постојани даночни канцеларии, како и локации кои дополнително можат да се утврдат…


 
 

Објавено: 29/10/2018

Министерството за здравство подготвува Предлог-закон за прекинување на бременоста

Со важечкиот Закон за прекинување на бременоста („Службен весник на Република Македонија“ бр. 87/2013, 164/2013, 144/2014 и 149/2015 се уредуваат условите под кои може да се врши прекинување на бременоста, постапката за одобрување на прекинувањето,…


 
 

Објавено: 29/10/2018

АКРМ со реакција за незаконитости на Дополнетиот предлог закон за отпишување на камати за наплата на долгови

Адвокатската комора на РМ на 24.10.2018 година достави реакција до Собранието на Република Македонија – претседател на Собрание г-дин Талат Џафери, Законодавно правна комисија, Комисија за финансирање и буџет, Влада на Република Македонија – претседател на Владаг-дин Зоран Заев…


 
 

Објавено: 22/10/2018

Правна дебата: : „Фокус група од страна на судството за коментарот на Законот за спречување и заштита од дискриминација“

Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев“ во соработка и со поддршка на Мисијата на ОБСЕ во Скопје организра правна дебата на тема „Фокус група од страна на судството за коментарот на Законот за…


 
 

Објавено: 21/10/2018

На 24-ти октомври во Битола започнува Школата за објективизам – Џон Галт

Во среда, на 24ти октомври, во Правниот факултет, за прв пат во Битола ќе започне Школата за објективизам – Џон Галт. Џон Галт Школата претставува образовна програма за студенти, повозрасни средношколци, и генерално млади, кои…


 
 

Објавено: 18/10/2018

Обука: Развивање на основните техники и вештини во поглед на градењето на одбраната на клиентот

На 20 ноември, 2018 година во х. „ТЦЦ Гранд Плаза“ во Скопје ќе се одржи обука на тема „Развивање на основните техники и вештини во поглед на градењето на одбраната на клиентот“. Предавачи на обуката ќе…


 
 

Објавено: 18/10/2018

Обука: Развивање на вештини кај одбраната за фазата обвинение како составен дел од кривичната постапка

На 26 октомври , 2018 година во х. „ТЦЦ Гранд Плаза“ во Скопје ќе се одржи обука на тема „Развивање на вештини кај одбраната за фазата обвинение како составен дел од кривичната постапка и улогата на…


 
 

Објавено: 18/10/2018

Обука: „Развивање на вештини на одбраната за предистражната кривична постапка“

На 24 октомври 2018 година во х. „ТЦЦ Гранд Плаза“ во Скопје ќе се одржи обука на тема „Развивање на вештини на одбраната за предистражната кривична постапка“. Предавачи на обуката ќе бидат адвокат Даниел Ивановски и…


Партнери на Правдико