ЕУ / Меѓународно право | Правдико - Part 3

Правдико

ЕУ / Меѓународно право

 
 

Објавено: 22/11/2013

Спогодбата за стабилизација и асоцијација со ЕЗ и нивните земји-членки

Спогодбата за стабилизација и асоцијација со Европските заедници и нивните земји-членки (ССА) е постојната правна рамка која ги регулира односите на Република Македонија со Европската унија. Република Македонија е првата земја која потпиша ССА и првата…


 
 

Објавено: 21/11/2013

Сте ја прочитале ли некогаш Европската конвенција за човекови права и основните слободи ?

Основите на човековите права – почитувањето на секој поединечен човечки живот и достоинство – можат да се најдат во најголем број големи светски религии и философии. Човековите права не треба да се купуваат, заработат или…


 
 

Објавено: 21/11/2013

Букурешкиот мировен договор (македонска верзија)

Букурешкиот договор од 10 август 1913 година бил договор потпишан помеѓу завојуваните страни во Втората балканска војна: Србија,Црна Гора, Романија и Грција од една страна и Бугарија од друга страна. Во оваа војна Бугарија била принудена на отстапки, бидејќи била притисната од другите завојувани страни. Имено Кралството Романијасо својата…


 
 

Објавено: 21/11/2013

European Federalism as a Neo – libertarian tendency

Inspired by the progressive spirit of the Manifesto of Ventotene and its idea of Freedom and Liberty, we’ll draw the basic link between Euro-federalism as political philosophy and Libertarianism. Because the basis of these two…


 
 

Објавено: 21/11/2013

Сте ја прочитале ли Времената спогодба помеѓу Македонија и Грција?

Спорот за името Македонија станува видлив (актуелен) по независноста на Република Македонија во 1991 г. кога Грција се спротивставува на употребата на името Македонија од страна на Република Македонија, повикувајќи се на историски и територијални причини. Грција тогаш…


 
 

Објавено: 21/11/2013

Научете кои се целите и клучните одредби на Лисабонскиот договор

Договорот од Лисабон беше потпишан на 13 декември 2007 година, од страна на 27 земји-членки на Унијата. Влезе во сила на 1 декември 2009 година, кога сите земји на ЕУ го ратификуваа во согласност со нивните национални постапки. Земјите-членки…


 
 

Објавено: 20/11/2013

Европската Унија и што значи да се биде европски граѓанин

Европската Унија се повеќе се проучува како посебен субјект во меѓународните односи, а после завршувањето на Студената војна особено внимание се посветува на тоа како ЕУ ги спроведува меѓународните политики. Една од централните теми во…


Партнери на Правдико