Вести | Правдико

Правдико

Виртуальное казино Vavada предлагает своим посетителям множество азартных игр, включая популярные слоты, рулетку и покер, а также другие развлечения. Главные достоинства Vavada - это простота использования интерфейса и обширный ассортимент игровых автоматов. Казино Vavada привлекает пользователей разнообразием бонусов и акций. Необходимо помнить о потенциальных рисках, связанных с азартными играми, и важно играть ответственно, устанавливая разумные лимиты на ставки.

Вести

 
 

Објавено: 01/10/2023

(ОНЛАЈН СЕМИНАР) ВЛАДЕЊЕ НА ПРАВОТО ВО ЕУ: Последна судска пракса

Овој онлајн семинар, кој го организира Академијата за европско право (ЕРА) ќе се одржи на 09 и 10 ноември, 2023 година. Семинарот ќе ја истражува неодамнешната судска практика на Судот на правдата на ЕУ и…


 
 

Објавено: 01/10/2023

Во подготовка е Предлог на Закон за забрана на нефер трговски практики во синџирот на снабдување на земјоделски и прехранбени производи

Согласно понатамошно усогласување на националното законодавство со најновото ацљуис на Европската унија, се оцени за потребно да се транспонира Директивата (ЕУ) 2019/633 на Европскиот парламент и на Советот од 17 април 2019 година за нефер…


 
 

Објавено: 01/10/2023

Издвоено мислење на уставните судии Дарко Костадиновски и Осман Кадриу за одредби од Законот за продажба на земјоделското земјиште во државна сопственост

Врз основа на член 25 став 6 од Деловникот на Уставниот суд на Република Северна Македонија („Службен весник на Република Македонија“ бр.70/1992 и „Службен весник на Република Северна Македонија” бр.202/2019 и 256/2020), по гласањето против…


 
 

Објавено: 01/10/2023

Агресија – составен елемент на криминалитетот на насилство

Агресијата претставува заеднички дел од социјалниот живот на човекот и во одредена мерка го одредува насилничкото однесување на поединецот. Знаејќи го ова, треба да се обидеме да дадеме соодветна дефиниција на агресијата како појава која…


 
 

Објавено: 04/08/2023

Издвоено мислење на уставните судии Костадиновски и Ајдари по предметот на новинарот Влатко Стојановски од Скопје

Врз основа на член 25 став 6 од Деловникот на Уставниот суд на Република Северна Македонија („Службен весник на Република Македонија“ бр.70/1992 и „Службен весник на Република Северна Македонија” бр.202/2019 и 256/2020), по гласањето по…


 
 

Објавено: 27/07/2023

Издвоено мислење на уставниот судија Костадиновски за одредби од Изборниот законик

Врз основа на член 25 став 6 од Деловникот на Уставниот суд на Република Северна Македонија („Службен весник на Република Македонија“ бр.70/1992 и „Службен весник на Република Северна Македонија” бр.202/2019 и 256/2020), по гласањето против…


 
 

Објавено: 18/07/2023

Наќе Георгиев и Антоанета Димовска избрани од редот на судиите за нови членови на Судскиот совет

Врховниот судија Наќе Георгиев  и судијата од Граѓанскиот суд во Скопје, Антоанета Димовска се избрани за  нови членови на Судскиот совет на непосредните избори  што се одржаа на 13 јули. Судијата Георгиев доби шест гласа …


 
 

Објавено: 18/07/2023

Врховниот суд утврди Начелен став за акредитациите на медиумите

Врховниот суд на Република Северна Македонија на денешната Општа седница утврди Начелен став за акредитациите на медиумите во врска со одобренијата за снимање и фотографирање. Со утврдениот Начелен став се решава прашањето за различната судска…


 
 

Објавено: 17/07/2023

Издвоено мислење на уставниот судија Костадиновски за одредби од Законот за судовите за објавување на судските одлуки

Врз основа на член 25 став 6 од Деловникот на Уставниот суд на Република Северна Македонија („Службен весник на Република Македонија“ бр.70/1992 и „Службен весник на Република Северна Македонија” бр.202/2019 и 256/2020), по гласањето против…


 
 

Објавено: 17/07/2023

Еден обвинет за разбојништво и тешка кражба во Скопје

Основното јавно обвинителство Скопје поднесе Обвинителен акт против 29-годишник против кого се води постапка за кривични дела – Разбојништво од член 237 став 1 во врска со член 22 и Тешка кражба од член 237…


Партнери на Правдико