Македонија | Правдико

Правдико

Македонија

 
 

Објавено: 16/05/2023

Образованието е најмоќното оружје кое што можете да го употребите за да го промените светот

Пред 4 години компанијата Кромберг и Шуберт се вклучи во проектот на Дуално  стручно образование, во соработка со СОТУ „Ѓорги Наумов“ од Битола и Делегацијата на германското стопанство во Македонија. Реалистично може да се каже дека овој…


 
 

Објавено: 12/05/2023

Издвоено мислење од 2021 година на уставниот судија Костадиновски за Одлуката за преземање на мерка во услови на постоење на кризна состојба во снабдувањето со електрична енергија

Врз основа на член 25 став 6 од Деловникот на Уставниот суд на Република Северна Македонија („Службен весник на Република Македонија“ бр.70/1992 и „Службен весник на Република Северна Македонија” бр.202/2019 и 256/2020), по гласањето против…


 
 

Објавено: 11/05/2023

Сексуалното насилство како еден од видовите на семејно насилство, со посебен акцент на кривичното дело силување

Сексуалното насилство претставува комплексен социолошки, криминолошки, казнено – правен и општествен проблем. Под општиот поим на сексуално насилство се опфатени различни и бројни однесувања кои овозможуваат исполнување на овој негативен феномен во општеството. Посебен интерес…


 
 

Објавено: 24/04/2023

Издвоено мислење од 2021 година на уставниот судија Костадиновски за одредби од Законот за утврдување на јавен интерес и номинирање на стратешки партнер за Коридор 8 и 10

Врз основа на член 25 став 6 од Деловникот на Уставниот суд на Република Северна Македонија („Службен весник на Република Македонија“ бр. 70/1992 и „Службен весник на Република Северна Македонија” бр. 202/2019 и 256/2020), на…


 
 

Објавено: 08/04/2023

Коментар на Законот за класифицирани информации

Со воспоставувањето на законската и институционалната рамка за заштита на класифицираните информации во Република Северна Македонија, се зајакна постојниот систем за заштита на информациите од интерес за државата и се воспостави цврста основа за кредибилна…


 
 

Објавено: 08/04/2023

Поединечните мерки за извршување на пресудите на ЕСЧП како индивидуализација на извршувањето со посебен осврт на повторувањето на постапките

Мисијата на ОБСЕ во Скопје (во натамошниот текст: „Мисијата“), во рамките на својот програмски мандат за поддршка на државата домаќин за остварување на заложбите на ОБСЕ за владеење на правото и почитување на човековите права,…


 
 

Објавено: 08/04/2023

Извршување на пресудите на Европскиот суд за човекови права

Публикацијата „Извршување на пресудите на Европскиот суд за човекови права – механизмот при Советот на Европа и националниот институционален контекст“, претставува прв дел од едиција составена од три засебни но тесно поврзани публикации, чија изработка…


 
 

Објавено: 21/03/2023

Издвоено мислење на уставниот судија Костадиновски за одредби од Законот за урбанистичко планирање

Врз основа на член 25 став 6 од Деловникот на Уставниот суд на Република Северна Македонија („Службен весник на Република Македонија“ бр.70/1992 и „Службен весник на Република Северна Македонија” бр.202/2019 и 256/2020), по гласањето против…


 
 

Објавено: 21/02/2023

Владата со сет мерки ќе ја подобрува сајбер безбедноста на институциите

Владата на денешната седница усвои сет мерки со кои ќе ја подобрува безбедноста на информациските системи во институциите. Како што соопштија од владината прес-служба, ова доаѓа поради потребата од поголема отпорност на јавните институции и…


 
 

Објавено: 21/02/2023

Обвинение за промовирање насилство врз жени преку компјутерски систем

Основното јавно обвинителство Скопје пред надлежниот суд поднесе Обвинителен предлог против две лица за кривично дело – Ширење расистички и ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем од член 394-г став 1 во врска со…


Партнери на Правдико