Македонија | Правдико - Part 1034

Правдико

Македонија

 
 

Објавено: 15/10/2014

Венецијанската комисија порачува – уставните промени не се добро решение

Новите нацрт амандмани кои треба да влезат во Уставот делумно се спорни за Венецијанската комисија, орган на Советот на Европа кој проверува дали законодавствата на земијите членки ги почитуваат човековите права и слободи. Забелешки има скоро за сите, но особено за нацрт амандманот за дефинирање на брачната заедница.


 
 

Објавено: 14/10/2014

Апсења во Скопје: Силувале и проституирале три девојчиња

Полицијата приведе две лица кои неколку месеци држеле три малолетни девојчиња затворени во куќа во скопската населба Шуто Оризари.


 
 

Објавено: 14/10/2014

Поднесени над 40.000 барања за отпис на долговите

На последниот ден од пријавувањето (13.10) за отпис на долговите се поднесени 2.000 барања, а до 16 часот вкупната бројка на поднесени барања изнесува 40.814. Заинтерсираните лица од ранливите категории барањата до центрите за социјална работа можеа да ги поднесат до 18 часот.


 
 

Објавено: 13/10/2014

Почна обештетувањето на штедачите на Тат

Над 6.000 штедачи во наредните неколку дена ќе добијат по 1 отсто од своите признати штедни заштеди, кои ги изгубија по пропаѓањето на штедилницата и менувачницата ТАТ Битола


 
 

Објавено: 13/10/2014

Минатата недела санкционирани 991 учесник во сообраќајот на подрачјето на главниот град

СВР-Скопје изминатата недела спроведе зајакнати контроли на подрачјето на Град Скопје и од страна на сообраќајната полиција санкционирани се вкупно 991 учесник во сообраќајот за сторени прекршоци од Законот за безбедност на сообраќајот.


 
 

Објавено: 10/10/2014

Нова програма за правосудниот испит со дополнителни 55 книги

За разлика од претходната програма за полагање на правосудниот испит од 2010 година, во оваа програма материјалот за припремање на правосудниот испит е проширен.


 
 

Објавено: 10/10/2014

Собранието ги донесе измените на законот за сурогат мајчинство

Собранието на Република Македонија вчера на 17-тата седница го донесе Законот за изменување и дополнување на Законот за биомедицинско потпомогнато оплодување.


 
 

Објавено: 09/10/2014

Судскиот Совет донесе одлука за суспензија на приведените судии

Судскиот Совет на седница одлучи за суспензија на судиите приведени во вчерашната полициска акција „Jустиција“.


 
 

Објавено: 09/10/2014

Целосен текст на извештајот на ЕК за напредокот на Македонија

Без големи изненадувања беше дочекан годинашниот извештај на Европската Комисија за напредокот на Македонија.


 
 

Објавено: 09/10/2014

Законски измени: Од април 2015 дозволи за автобуси со најмалку Еуро 2 стандард

Од 1 април следната година лиценци за меѓуопштински и меѓународен линиски превоз ќе можат да добијат само превозници кои поседуваат возила со најмалку Еуро 2 еколошки стандард


Партнери на Правдико