Правдико

Македонија

 
 

Објавено: 19/12/2014

УЈП: Oд 1 јануари – намалување на прагот за регистрација за ддв на 1.000.000 денари

Од 1 јануари 2015 година се намалува прагот за регистрација за цели на ДДВ на 1 милион денари, согласно измените на Законот за данокот на додадена вредност („Службен весник на РМ“, бр.130/14).


 
 

Објавено: 19/12/2014

Kривични пријави за осумина службеници на ЈП “Македонски Шуми“

Секторот за внатрешни работи Велес за два  одвоени случаи до надлежните обвинителства поднесе три кривични пријави против 11 лица (од кои едно правно лице), поради основи за сомнение дека сториле кривични дела поврзани со несовесно…


 
 

Објавено: 19/12/2014

Нема позитивни изненадувања од Брисел за Македонија!

И овој декември, заседанието на Европскиот совет нема да донесе ништо ново за Македонија: нема да има дискусија за шестата препорака на Комисијата и за грчката блокада, а со тоа ниту датум за пристапните преговори!


 
 

Објавено: 18/12/2014

Се одлага примената на задолжницата

Издавањето на задолжница за обврски од 300.000 денари и повеќе не е задолжително од први јануари 2015.


 
 

Објавено: 18/12/2014

Министерот на дебата, студентите пред врата

Можеби имаше дебата, а можеби не. Вака некако е епилогот од вчерашниот состанок во Министерстото за образование, кој првин беше најавен како дебата на Педагошкиот факултет. И во двата случаи студентите не беа поканети и останаа пред врата.


 
 

Објавено: 18/12/2014

Законот за хонорарите пред Уставен суд

Измените на законот за хонорарци се неуставни. До ваков заклучок дошле во фондацијата за отворено општество Македонија по анализата на предлог законот, кој треба да стапи на сила од први јануари. Од таму веќе подготвиле и иницијатива која деновиве ќе биде доставена до Уставниот суд за оспорување на предложените измени.


 
 

Објавено: 17/12/2014

Од 1 март урбанистичките планови ќе се носат електронски

Убанистичките планови ќе се носат во електронска форма во една фаза од 1 март следната година.


 
 

Објавено: 17/12/2014

Шесто „не” за датум за преговори, критики од Брисел во повеќе области

Шесто „не“ за македонските евроинтеграции. Датум за преговори нема, но има предупредување за назадување во реформите и критики во повеќе обалсити. Вака можат да се сумираат пораите кои земајва ги добива во заклучоците од Брисел….


 
 

Објавено: 16/12/2014

Објавени предлог измените на Законот за високо образование

Како што е наведено во предлог измените државниот испит би се спроведувал заради проверка на стручната оспособеност на студентите за самостојна примена на стекнатите знаења, способности и вештини


 
 

Објавено: 16/12/2014

Гласовите за првите две местa нa Скoпскиот фестивaл се вoлјa нa грaѓaните

Врз oснoвa нa дoсегa спрoведените истрaжни дејствијa вo врскa сo нерегулaрнoстите при глaсaњетo нa Скoпскиoт фестивaл, Oснoвнoтo јaвнo oбвинителствo зa гoнење нa oргaнизирaн криминaл и кoрупцијa јa инфoрмирa јaвнoстa декa првите две местa се сo регулaрни глaсoви.


Партнери на Правдико