Македонија | Правдико- Part 997

Правдико

Македонија

 
 

Објавено: 07/10/2014

Дали универзитетите ја губат автономијата?

Уставот ја гарантира автономијата на универзитетите, кои се самостојни и издаваат дипломи врз основа на вршење на јавни овластувања


 
 

Објавено: 03/10/2014

Задолжителна опрема која треба да ја поседувате за возило и велосипед

Возилото во сообраќајот на патиштата треба да биде технички исправно, и да ги исполнува пропишаните барања определени со закон за да може да учествува во сообраќајот


 
 

Објавено: 03/10/2014

Уште седум илјади фирми треба да воведат фискален апарат со GPRS уред

Даночните обврзници чиј промет во претходната година надминува 10.000.000 денари треба најдоцна до 31 октомври 2014 година да воведат и регистрираат фискален систем


 
 

Објавено: 03/10/2014

Социјалните станови мора или да се закупат или да се откупат

Висината на закупнината зависи од категоријата на корисниците. Становите ќе се отплаќаат 30 години со фиксна камата од 4 проценти.


 
 

Објавено: 30/09/2014

Малолетник за осум месеци годинава, извршил 22 кривични дела

СВР-Скопје, Одделението за малолетничка деликвенција и семејно насилство, до ОЈО Скопје, врз основа на претходно поднесени 11 кривични пријави, го предаде малолетникот А.М.(16) поради постоење основано сомнение дека сторил вкупно 22 кривични дела


 
 

Објавено: 30/09/2014

Родители завршија во затвор заради малтретирање деца

Тројца родители се осудени на вкупно 10 години затвор, бидејќи ги напуштиле или ги малтретирале сопствените деца.
Велес – Во Основниот суд во Велес во два одвоени судски процеси е изречена вкупна казна од 10 години затвор за тројца родители, кои ги напуштиле децата.


 
 

Објавено: 26/09/2014

И во Македонија се зарекуваат брачни партнери на детска возраст

Зарекувањето брачни партнери уште од детска возраст меѓу семејствата на идните младенци сè уште постои во селото Броштица во Општина Центар Жупа


 
 

Објавено: 25/09/2014

Се изготвува нов правилник за препознавање на говорот на омраза

Македонија се уште нема регистрирано официјален судски случај за говор на омраза по новото законодавство, велат од Агенцијата за аудио и аудио визуелни медиумски услуги.


 
 

Објавено: 24/09/2014

Четири иницијативи за кривично гонење поднела Антикорупциска

Четири иницијативи за кривично гонење, годинава поднела Антикорупциската комисија, за располагање со буџетски средства и незаконско вршење јавни набавки.


 
 

Објавено: 24/09/2014

Најмали плати во Македонија, најголеми во Словенија

Најголема просечна месечна заработувачка во земјите од некогашната СФРЈ има во Словенија – 1.002,75 евра, а најмала во Македонија – 352,47 евра, пишува турската агенција „Анадолија“.


Партнери на Правдико