Правдико

Вести

 
 

Објавено: 07/02/2014

Работи кои треба да ги знаете пред да одите кај адвокат

Некогаш е лесно да знаете дали ви треба адвокат или не. Но ако сте тужени или сте обвинети за некое кривично дело – тогаш сигурно ќе ви треба добар адвокат


 
 

Објавено: 06/02/2014

Без јавни настани 20 дена пред и за време на изборната кампања

Во периодот од 20 дена пред отпочнување на изборна кампања и за време на изборна кампања не може да се одржуваат јавни настани по повод започнување на изградба на патишта или пуштање во употреба на објекти со средства од Буџетот или од јавните фондови.


 
 

Објавено: 06/02/2014

ЕУ парламентот бара повеќе права за патниците со авион

ЕУ парламентот гласаше за повисоко обештетување на патниците при доцнење на авиони. Доколку авионот доцни три часа, патниците ќе треба да имаат право на обесштетување од најмалку 300 евра.


 
 

Објавено: 05/02/2014

Граѓаните забележуваат зголемен говор на омраза во Македонија

Дури 79,4 отсто од граѓаните забележале говор на омраза помеѓу политичарите и поддржувачите на политичките партии во земјата, а над 70 отсто сметаат дека тој се зголемува во последните години.


 
 

Објавено: 05/02/2014

10 причини зошто треба да ангажирате адвокат

Следуваат десет важни причини зошто да ангажирате адвокат кога се соочувате со правен проблем.


 
 

Објавено: 04/02/2014

Се зголемува бројот на претставки за злоупотреба на лични податоци од социјалните мрежи

Македонските корисници на социјалните мрежи се почесто се жалат на злоупотреби на нивните податоци на интернет.


 
 

Објавено: 04/02/2014

Измените за стечајците и војниците по скратена постапка

Собранието по скратена постапка ќе ги носи законите за изменување и дополнување на законите за стечајците и за професионалните војници.


 
 

Објавено: 04/02/2014

ДИК го донесе роковникот за претседателските избори

Се предвидува првиот круг на изборот на претседател да се одржи на 13-ти април, а доколку не биде избран претседател ќе се одржи и втор круг, кој е предвидено да се реализира по 14 дена од првиот круг, односно на 27-ми април.


 
 

Објавено: 03/02/2014

Демонстрации против еднополовите бракови во Париз

Илјадници приврзaници на десничарските партии излегоа вчера (02.02.) во Париз на протести против истополовите бракови. Се бара оставка и од претседателот Оланд.


 
 

Објавено: 03/02/2014

Битола – Градот на адвокатурата

Во тесна врска со општественото и културното историско минато на Битола, е и традицијата на адвокатската професија во градот, која низ децениите и вековите привлекува значајни индивидуалци да постанат и останат дел од адвокатскиот живот и професија.


Партнери на Правдико