Правдико

Вести

 
 

Објавено: 07/12/2013

СТО постигна „историски договор“

Светската трговска организација на конференцијата во Бали, иако со задоцнување, сепак ја постигна својата цел – договор за либерализација на глобална трговија. Од договорот треба да профитираат и богатите и сиромашните.


 
 

Објавено: 06/12/2013

Светот загуби икона во борбата против неправдата – Мандела замина во историјата

„Мадиба“, „таткото“ на Јужна Африка и иконата против апартхеидот почина. Нелсон Мандела беше најпознатиот политички затвореник на своето време и подоцна првиот претседател со темна бојна на кожата во ЈАР.


 
 

Објавено: 05/12/2013

20 години дипломатски односи Македонија – САД

На 3-ти декември 1993-та во Скопје беше отворена Канцеларијата за врски на САД. По тој повод во Амбасадата на САД синоќа беше организирана свеченост за одбележување на 20-годишнината од присуството на американската дипломатија во Македонија.


 
 

Објавено: 05/12/2013

Со добар Изборен законик – сите се добитници

Со предложените решенија не треба се калкулира низ визурата на сегашните позиции на политичките субјекти во Македонија, бидејќи тоа се менува – денеска си власт, утре опозиција, велат експерти.


 
 

Објавено: 04/12/2013

Германија ќе инсистира на строги критериуми за членство во ЕУ

Владеењето на правото ќе биде од суштинско значење за земјите кои сакаат да се приклучат кон ЕУ, изјави германскиот политичар Мекалистер во Скопје. Условите се заоструваат.


 
 

Објавено: 04/12/2013

Придонесот за пензиско се замрзнува на 18 отсто

Иако стапката на пензискиот придонес од следната година требаше да се намали на 17,6 отсто, тој ќе остане на 18 отсто.


 
 

Објавено: 04/12/2013

Kучето, опасно или не, на улица мора да биде врзано

Измени на законот за благосостојба на животните.


 
 

Објавено: 03/12/2013

Пратениците ги изгласаа измените на Законот за исплата на платите

Законот за изменување на Законот за исплата на платите, по скратена постапка, денеска беше изгласан во обранието, на попладневното продолжение на 77-та седница.


 
 

Објавено: 03/12/2013

Нови законски измени – зголемени права на работодавачот

Новите измени во законот за работнички права се еден вид лустрација на работниците, вели поранешен синдикалец Драге Јовановски.


 
 

Објавено: 02/12/2013

Властите се справуваат со нелегалното коцкање во Албанија и во Косово

Експертите за безбедност велат дека со нелегалното коцкање се финансираат други елементи на организираниот криминал и на тероризмот.


Партнери на Правдико