Правдико

Вести

 
 

Објавено: 13/12/2013

Во Тирана одбележани 20-години дипломатски односи меѓу Македонија и Албанија

Односите меѓу Македонија и Албанија во изминатите дваесет години постојано се продлабочуваат и никогаш не биле подобри, а целта на двете земји е влезот во европското семејство.


 
 

Објавено: 12/12/2013

Нема навала од Македонци за Хрватски и Романски пасоши

Бројот на граѓани на ЕУ ќе се зголеми во многу брзо време, оти ваков статус можат да добие секој оној кој, иако не живее во земјите членки на Унијата, има хрватско, романско или бугарско потекло.


 
 

Објавено: 11/12/2013

Во Индија хомосексуалноста станува кривично дело

Врховниот суд на Индија го поддржа законот кој ја криминализира хомосексуалната популација


 
 

Објавено: 11/12/2013

Украина бара 20 милијарди евра за промена на курсот кон ЕУ

На украинското стопанство ќе му бидат неопходни 20 милијарди евра помош поради последиците од евентуалното потпишување на Договорот за асоцијација со ЕУ, вели премиерот Азаров.


 
 

Објавено: 11/12/2013

Србија и Хрватска се подготвуваат за судењето за геноцид

И покрај разговорите меѓу Србија и Хрватска за повлекување на взаемните обвинувања за геноцид за време на конфликтот од 1990-тите во Меѓународниот суд на правдата во Хаг, двете страни почнаа да се подготвуваат за судењето.


 
 

Објавено: 10/12/2013

Годишнината на Декларацијата за човекови права да отвори расправа за правата на Македонците

Македонската дијаспора во САД повикува да се искористи одбележувањето на 65 годишнината од Универзалната декларација на човековите права на Обединетите нации за да се обрне вниманието на кршењето на…


 
 

Објавено: 09/12/2013

Замрзната помошта за Грција

Меѓународните кредитори на Грција, т.н. Тројка, составена од ЕУ, ЕЦБ и ММФ, донесе одлука да ја замрзне помошта за земјата. Како образложение се наведува неспроведувањето на ветените реформи.


 
 

Објавено: 09/12/2013

Во европски или грчки интерес е Македонија да не добие датум за преговори?

Во анализа за ДВ проф. Акст вели дека новото блокирање на Македонија ќе значи дека Грција во преден план ги има националните, а не европските интереси. Критика на адреса на Скопје упати социјалдемократот Јосип Јуратовиќ


 
 

Објавено: 09/12/2013

Еволуција на третманот на Мандела во САД – од комунист во Студената војна до херој на анти-апартхејдот

На Нелсон Мандела, по неговата смрт, САД гледаат како што на него гледа поголемиот дел на светот. Но не било секогаш така.


 
 

Објавено: 09/12/2013

Кои денови се неработни за 2014

Согласно со Законот за празници на Република Македонија (Сл.весник на РМ број 21/98 и 18/07) во 2014 година неработни денови се:


Партнери на Правдико