Вести | Правдико - Part 1450

Правдико

Вести

 
 

Објавено: 09/12/2013

Еволуција на третманот на Мандела во САД – од комунист во Студената војна до херој на анти-апартхејдот

На Нелсон Мандела, по неговата смрт, САД гледаат како што на него гледа поголемиот дел на светот. Но не било секогаш така.


 
 

Објавено: 09/12/2013

Кои денови се неработни за 2014

Согласно со Законот за празници на Република Македонија (Сл.весник на РМ број 21/98 и 18/07) во 2014 година неработни денови се:


 
 

Објавено: 07/12/2013

Македонија меѓу визите и азилантите

Повторната закана од воведување на визи е лош сигнал не само за земјава, туку и за европската политика. Од ромската заедница, чии припадници се посочуваат како најголеми баратели на азил..


 
 

Објавено: 07/12/2013

СТО постигна „историски договор“

Светската трговска организација на конференцијата во Бали, иако со задоцнување, сепак ја постигна својата цел – договор за либерализација на глобална трговија. Од договорот треба да профитираат и богатите и сиромашните.


 
 

Објавено: 06/12/2013

Светот загуби икона во борбата против неправдата – Мандела замина во историјата

„Мадиба“, „таткото“ на Јужна Африка и иконата против апартхеидот почина. Нелсон Мандела беше најпознатиот политички затвореник на своето време и подоцна првиот претседател со темна бојна на кожата во ЈАР.


 
 

Објавено: 05/12/2013

20 години дипломатски односи Македонија – САД

На 3-ти декември 1993-та во Скопје беше отворена Канцеларијата за врски на САД. По тој повод во Амбасадата на САД синоќа беше организирана свеченост за одбележување на 20-годишнината од присуството на американската дипломатија во Македонија.


 
 

Објавено: 05/12/2013

Со добар Изборен законик – сите се добитници

Со предложените решенија не треба се калкулира низ визурата на сегашните позиции на политичките субјекти во Македонија, бидејќи тоа се менува – денеска си власт, утре опозиција, велат експерти.


 
 

Објавено: 04/12/2013

Германија ќе инсистира на строги критериуми за членство во ЕУ

Владеењето на правото ќе биде од суштинско значење за земјите кои сакаат да се приклучат кон ЕУ, изјави германскиот политичар Мекалистер во Скопје. Условите се заоструваат.


 
 

Објавено: 04/12/2013

Придонесот за пензиско се замрзнува на 18 отсто

Иако стапката на пензискиот придонес од следната година требаше да се намали на 17,6 отсто, тој ќе остане на 18 отсто.


 
 

Објавено: 04/12/2013

Kучето, опасно или не, на улица мора да биде врзано

Измени на законот за благосостојба на животните.


Партнери на Правдико