Правдико

Регион

 
 

Објавено: 29/08/2014

Балканските држави ќе го укинат роамингот

Договор на регулаторните агенции со кој од 2015-та ќе биде укинат роамингот за корисниците на мобилна телефонија од Црна Гора, Србија, Македонија, Албанија и Турција треба да биде потпишан во септември


 
 

Објавено: 27/08/2014

Непосредно учество на граѓаните во одлучувањето во Скопје, Белград и Загреб

Граѓаните непосредно учествуваат во одлучувањето за прашања од локлано значење преку граѓанска иницијатива, собири на граѓаните и референдум на начин и постапка утврдени со закон.


 
 

Објавено: 21/08/2014

Тужба против БиХ пред Европскиот суд за човекови права

Семејствата на 88 исчезнати борци и цивили од Република Српска до Европскиот суд за човекови права во Стразбур поднесоа тужба против БиХ.


 
 

Објавено: 20/08/2014

Финансирање на главните градови на Македонија, Србија и Хрватска

Задоволувањето на локалните потреби е приоритет на секоја локална власт. Затоа изнаоѓањето на различни начини и финансиски инструменти за нивно финансирање отсекогаш било многу значајно.


 
 

Објавено: 14/08/2014

Во Косово 96 лица осомничени за екстремизам

Косовското специјално обвинителство потврди дека вкупно 96 лица се осомничени дека се вклучени во терористички активности и организации, и за заминување во војните во Сирија и Ирак.


 
 

Објавено: 14/08/2014

Николиќ: Нема да го признаеме Крим

Нашиот интерес е еден ден да не ја изгубиме Русија како заштитник во Советот за безбедност во Обединетите нации, но и да не бидеме во кавга со Европската унија.


 
 

Објавено: 13/08/2014

Односи и соработка на различните нивоа во Скопје, Белград и Загреб (град-општина, град-жупанија)

За меѓусебна соработка на општините во поново време донесен е и посебен Закон за меѓуопштинска соработка кој има токму за цел остварување на подобра поврзаност на општините.


 
 

Објавено: 12/08/2014

Eу не ги спаси Бугарија и Хрватска од иселувања

Членството во ЕУ не е гаранција дека граѓаните на земјата која влегува во Унијата ќе живеат подобро и дека среќата нема да ја бараат надвор од границите на државата. Дел од оние што заминуваат, во странство остануваат привремено, но голем дел ја напуштаат земјата засекогаш.


 
 

Објавено: 11/08/2014

Бугарија со ограда против бегалците

Бугарија изгради заштитна ограда на границата со Турција за да спречи во земјата да влегуваат нелегални бегалци. Во едно мало гранично село луѓето се исмеваат за тоа и сепак профитираат од оградата.


 
 

Објавено: 07/08/2014

Албанија затвора 18 универзитети ,продавале дипломи

Студентите си ги плаќале студиите со дрва за огрев, дипломи се давале на странци што не учеле на друг јазик, освен албански, универзитетите не исполнувале голем број критериуми, педагозите немале доволно висок степен на образование.


Партнери на Правдико