Занимливости | Правдико- Part 18

Правдико

Занимливости

 
 

Објавено: 04/03/2014

Како изгледа судиската облека низ светот

Порано, судиите биле членови на високите класи и поради нивната положба биле сметани за доволно мудри за оваа позиција. Како такви, тие се облекувале во најубавата облека за да ја покажат благородноста.


 
 

Објавено: 03/03/2014

Демократијата и либерализмот на блискиот исток

Арапската пролет која што ги зафати поголемиот дел од земјите на блискиот исток, го остави останатиот дел од светот да се запрашува што понатаму, како да се имплементира концептот на демократијата


 
 

Објавено: 21/02/2014

Човековите права во Северна Кореја

Скоро 60 години од поделбата на корејскиот полуостров и создавањето на Северна Кореја, оваа држава сеуште успева да го вчудоневиди остатокот од светот со својот “комунистички” поредок и испреплетената хиерархија на власта.


 
 

Објавено: 19/02/2014

Најчудните закони низ светот

Кога патувате некаде, можеби е побитно да ги проверите законите кои важат во таа земја, наместо да се интересирате за некои небитни детали, бидејќи некои држави имаат навистина луди закони.


 
 

Објавено: 14/02/2014

Зголемување на бројот на разводи во Европа – концептот на семејството се менува

Во неодамнешни години, разводите се сè поприсутни во западните земји. Во Европа, браковите се намалуваат, додека бројот на разводи се зголемува.


 
 

Објавено: 07/02/2014

Работи кои треба да ги знаете пред да одите кај адвокат

Некогаш е лесно да знаете дали ви треба адвокат или не. Но ако сте тужени или сте обвинети за некое кривично дело – тогаш сигурно ќе ви треба добар адвокат


 
 

Објавено: 05/02/2014

10 причини зошто треба да ангажирате адвокат

Следуваат десет важни причини зошто да ангажирате адвокат кога се соочувате со правен проблем.


 
 

Објавено: 03/02/2014

Битола – Градот на адвокатурата

Во тесна врска со општественото и културното историско минато на Битола, е и традицијата на адвокатската професија во градот, која низ децениите и вековите привлекува значајни индивидуалци да постанат и останат дел од адвокатскиот живот и професија.


 
 

Објавено: 20/01/2014

Совети за справување со стрес за правници

Стресот на работното место може да има последици и на приватно поле, освен на професионално. Работејќи во правната област, Вие сте изложени на повеќе стрес од која било друга професија.


Партнери на Правдико