Дескоска: Прочистувањето на корупцијата е најзначајниот процес во државата | Правдико

Правдико

   

Дескоска: Прочистувањето на корупцијата е најзначајниот процес во државата

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Корупцијата претставува закана за демократијата и владеењето на правото. Општествата со силни, независни и непристрасни механизми за борба против корупцијата се општества со значително подобар квалитет на живеење. Прочистувањето на корупцијата во општеството е мошне предизвикувачки процес, но тоа е најзначајниот процес во една држава, кој води кон подобро образование, здравство, административни услуги, подобар и еднаков пристап до правда за нашите граѓани, истакна министерката за правда, Рената Дескоска, на осмата сесија на конференцијата на државите потписнички на Конвенцијата на Обединетите нации против корупцијата (UNCAC), која се одржува на секои две години.

Во своето обраќање министерката Дескоска ги наведе постигнувањата на Министерството за правда во насока на зајакнување на антикорупциската рамка и имплементација на препораките на Конвенцијата на ООН против корупцијата (UNCAC), а како најзначајно постигнување го наведе донесувањето на новиот Закон за спречување на корупцијата и судирот на интереси.

„Како резултат на дискусиите и експертските препораки добиени во рамките на спроведувањето на вториот циклус на преглед на имплементацијата на Конвенцијата, воведена е целосно транспарентна постапка за избор и именување на претседателот и членовите на Државната комисија за спречување на корупцијата, во која учествуваат и граѓанскиот сектор, новинарите и медиумите, а утврдени се зајакнати услови, кои треба да ги исполнуваат кандидатите за претседател и член на оваа Државна комисија“, потенцира Дескоска.

Со новиот Закон за слободен пристап до информации од јавен карактер од мај 2019 година, рече таа, се зголемува пристапот до информации, а рокот за добивање одговор е значително скратен.

Како придобивка министерката Дескоска ја наведе и зголемената транспарентност во трошењето на јавните средства, особено преку објава на интернет-порталот „Отворени финансии“, со кој јавноста има увид во податоците за реализација на буџетските трансакции.

Извор: Макфакс

Препорачуваме

Партнери на Правдико