Децентрализацијата во Македонија (рамномерен регионален развој и образование) | Правдико

Правдико

Виртуальное казино Vavada предлагает своим посетителям множество азартных игр, включая популярные слоты, рулетку и покер, а также другие развлечения. Главные достоинства Vavada - это простота использования интерфейса и обширный ассортимент игровых автоматов. Казино Vavada привлекает пользователей разнообразием бонусов и акций. Необходимо помнить о потенциальных рисках, связанных с азартными играми, и важно играть ответственно, устанавливая разумные лимиты на ставки.

   

Децентрализацијата во Македонија (рамномерен регионален развој и образование)

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

screenshot_31 (1)Уште со донесувањето на Уставот на Република  Македонија  во  1991  година  се утврди  правото  на  локална  самоуправа  на граѓаните  како  уставна  гаранција  односно право  на  граѓаните,  а  обврска  на  државата да  го  овозможи  тоа  (чл. 114,  УРМ:1991).Сепак  поради  различни  причини  (најчесто политички)  Република  Македонија  долго време  беше  организирана  како  исклучително  централизирана  држава.  Централизацијата  често  беше  оправдувана  со процесот  на  градење  на  државните  систем по  прогласувањето  на  независноста.  Всушност  она  што  ретко  и  неволно  се  кажуваше беше  дека  централизацијата  беше  резултат на  проблемите  во  меѓуетничките  односи особено меѓу македонската  како мнозинска и  албанската  како  најголема  малцинска заедница. Концентрацијата на население од албанската  заедница  во  општините  во северозападна  Македонија  и кумановскиот регион беше оценето како можна причина за развој  на  сепаратистички  тенденции  во случај  на  децентрализација  на  власта.  Овие тенденции  беа  поттикнати  и  со  одредени неодговорни  изјави  и  акции  на  националистички определени политичари од македонската и албанската етничка заедница од кои едните  го  поттикнуваа  стравот  кај  мнозинското македонско население од федерализација на државата и нејзин постепен распад, а другите заговараа регионализација врз етнорелигиска основа.

Прочитај го целото издание ТУКА

Извор: http://www.fes.org.mk/

Партнери на Правдико