Дигитална царина oд први јуни | Правдико

Правдико

   

Дигитална царина oд први јуни

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Стартува дигиталниот систем за обработка на царински декларации и акцизни документи (СОЦДАД), Сите извозни декларации по полноќ, поднесуваат во СОЦДАД.

Од Царинската управа велат дека прават голем напредок во остварување на својата визија и избиваат на водечко место во регионот.

„СОЦДАД е систем кој е во ранг на најсовремените системи кои се користат од страна на земјите членки на ЕУ и со негова примена, нашата земја е чекор понапред кон исполнување на барањата за влез во Европската Унија. Со имплементацијата на новиот систем, кој претставува предуслов за понатамошно развивање на дигиталните решенија и услуги, значително се поедноставува работата на сите учесници во царинската и надворешно-трговската постапка во ефикасна и модерна царинска околина. Царинските постапки кои досега се реализираа на хартија ќе бидат заменети со електронски постапки. СОЦДАД е современ и комплексен систем кој ги интегрира постоечките системски решенија“, велат од Царинската управа.

За економските оператори, тоа би значело намалување на времето на поднесување на декларации, поедноставување на процесите и значително намалување на трошоците. Сите процеси се автоматизираат со што се намалува можноста за човечки грешки, како и ризикот од недозволени дејствија и корупција.

До СОЦДАД економските оператори можат да пристапуваат преку сопствени системи или со користење на Порталот за трговци на Царинската управа, кој е достапен без надомест.

„Уште еднаш апелираме сите економски оператори за непречено поднесување  царински декларации во новиот систем навремено да проверат дали ги исполнуваат основните услови: да поседуваат електронски потпис (сертификат),  да имаат одобрен пристап до СОЦДАД; доколку поднесуваат декларации како застапници, потребно е во СОЦДАД да побарале и добиле одобрение за застапување.  Предуслов за ова е претходно најмалку еден вработен да побарал и добил лиценца за застапување во СОЦДАД. Сите одобренија поврзани со царински постапки мора претходно да бидат обезбедени во СОЦДАД“, велат од Царинската управа.

Извор: Макфакс

Препорачуваме

Партнери на Правдико