Дискриминација во огласите за вработување | Правдико

Правдико

   

Дискриминација во огласите за вработување

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Screenshot_2Досегашната практика на Комисијата за заштита од дискриминација, од нејзиното формирање до крајот на 2013 година, бележи најголем број на претставки во  областа на работата и работните односи. Исто така, секојдневно е сведок на огласи за вработување кои содржат дискриминациски делови и постојано упатува на отстранување на дискриминациските содржини од нив. 

Ова истражување е прво од ваков вид во Република Македонија, кое систематски и методолошки приоѓа на проблемот на дискриминацијата и на Комисијата и овозможува да има квалитетна статистичка база и аргументи при давањето на препораки за промена на законодавството во областа на медиумите и работните односи, но и да биде основа за алармирање на работодавците, од една страна, и медиумите, од друга страна, за неопходноста од промена на дискриминациската практика.

Целото издание можете да го превземете ТУКА

Партнери на Правдико