Договор за доживотна издршка | Правдико

Правдико

   

Договор за доживотна издршка

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

slika2Непишано правило е дека кај нас распределувањето на оставина на одреден оставител редовно ја пратат спорови меѓу наследниците. Дали договорот за доживотна издршка во нашето право уште повеќе го комплицира распределувањето на оставина на одреден оставител или не?  Одговорот може да води и кон двата правци, во зависност од конкретниот случај.

Во реалност договорот за доживотна издршка не е беспрекорен, но иако е договор со низа недостатоци во праксата се применува со децении и не се доведува во прашање неговата егзистенција.

 

Aвтор: М-р Мимоза Ангелеска

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико