ДСЗИ: Дисциплински постапки и суспендирани доктори во битолската болница | Правдико

Правдико

   

ДСЗИ: Дисциплински постапки и суспендирани доктори во битолската болница

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Државниот санитарен и здравствен инспекторат изврши вонреден инспекциски надзор на битолската болница ЈЗУ КБ „Трифун Пановски“, по добиените сознанија дека на 1.1.2021година, царски рез на родилка извршила сопругата на еден од двајцата доктори кои се суспендирани, а која не е вработена во болницата и е странски државјанин.

По констатираната фактичка состојба врз основа на увидот во евиденциите во областа на здравството, медицинската документација за пациентката, изјави дадени од директорот на установата, како и изјавите од здравствените работници кои биле инволвирани во случајот, но и преземените активности од раководството на болницата, Државниот санитарен и здравствен инспекторат ќе ги преземе следните мерки:

ДСЗИ соопшти дека до министерот за здравство ќе биде доставена информација за констатираната состојба и преземените мерки од ДСЗИ.

ДСЗИ ПО Битола ќе издаде решение за забрана за вршење на здравстевена дејност во болницата, односно забрана за давање на здравствени услуги на пациенти од страна на странски државјани без лиценца за работа обезбедена согласно Законот за здравствената заштита.

ДСЗИ ќе достви известување до надлежното Основно јавно обвинителство за случајот, со прилог документација обезбедена при надзорот за натамошно постапување.

При вонредниот инспекциски надзор, ДСЗИ ПО Битола констараше дека директорот на установата во врска со случајот првзел законски предвидени мерки, односно поведени се дисциплински постапки против 9 лица вработени на Одделот за гинекологија и акушерство, а двајца доктори се суспендирани до завршувањето на дисциплинските постапки.

Извор: Макфакс

Препорачуваме

Партнери на Правдико