Двојба во корист на обвинетиот, виновен надвор од разумно двоумење | Правдико

Правдико

   

Двојба во корист на обвинетиот, виновен надвор од разумно двоумење

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Начелото in dubio pro reo е воведено во домашното кривично процесно законодавство во 1997 година. Новиот странечки Закон за кривична постапка од 2010 година (во натамошниот текст: домашниот ЗКП)1
продолжува да го регулира ова начело во членот 4 кој гласи “За сомневањето во однос на постоењето или непостоењето на фактите што го чинат обележјето на кривичното дело или од кои зависи примената на некоја одредба од Кривичниот законик, судот ќе одлучи на начин поповолен за обвинетиот”. Домашниот ЗКП оди и еден чекор понатаму па во членот 403 за прв пат го воведува и стандардот на докажување на вина од страна на обвинителот “надвор од разумно сомневање”, без дополнително дефинирање на истиот.

Целото издание можете да го превземете ТУКА

Партнери на Правдико