Правдико

   

ЕП поддржа влез на Бугарија и Романија во Шенген зоната

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Мнозинството парламентарни групи во Европскиот парламент денеска ја поддржаа Резолуцијата со која се бараа Бугарија и Романија да станат членки на Шенген зоната.

Против, таквиот став се изјаснија само парламентарните групи на Европските реформисти и конзервативци (ЕРЦ) и Европа на слободата и директната демократија (ЕФД2).

Сите останати групи оценија дека Бугарија и Романија ги исполниле условите и оти Советот на ЕУ треба да донесе одлука тие да се присоединат кон Шенген зоната.

Според нив, Хрватска исто така треба да стане членка на зоната на Шенгенот, веднаш штом ќе биде подготвена за тоа.

Извор: Радио слободна Европа

Партнери на Правдико