Фактори кои влијаат за развод на брак и последиците од разводот | Правдико

Правдико

   

Фактори кои влијаат за развод на брак и последиците од разводот

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Голем број истражувања во изминативе неколку децении покажаа дека разводот на брак остава одредени последици врз децата. Ова сознание претставува предизвик да се проучува моделот на вршење на родителската одговорност по разводот на брак, кој одговара на принципот на почитување на најдобриот интерес на детето. Трудот има компаративна анализа на институтот вршењето на родителското право по развод на брак de lege lata. Има анализа  врз последиците од разводот на брак врз децата, како и резултатите од социолошките истражувања за влијанието на заедничкото вршење на родителското право по разводот врз децата, што е современа тенденција во светот во последниве години.

Автор: Адвокат М-р Изабела Димковска

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико