Фејсбук го објави извештајот со владините барања за блокирање и информации за одредени профили | Правдико

Правдико

   

Фејсбук го објави извештајот со владините барања за блокирање и информации за одредени профили

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Фејсбук во понеделникот го објави извештајот за земјите кои побарале податоци за корисници на оваа социјална мрежа за втората половина на 2014 година. Во овој извештај има значителен пораст на барањата кои доаѓаат од Индија. Имено Индија е водечка држава која побарала дури 5832 рестрикции на содржини, додека второто место го има Турција со 3624 барања за рестрикции на содржини. Извештајот содржи исто така податоци за барањата на владите за отстранување на содржини и блокирање на профили. 

Во овој извештај Македонија се наоѓа некаде на дното со 5 барања за информации за одредени Фејсбук профили.

Бројот на владините барања за информации од Фејсбук бележи благ пораст до 35 051 од претходните 34 946.

Број на владини барања за информации за одредени профили

Screenshot_3

 

Screenshot_4

–ПРАВДИКО–

Препорачуваме

Партнери на Правдико