Феноменологија на психичкото семејно насилство | Правдико

Правдико

   

Феноменологија на психичкото семејно насилство

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Видовите на семејно насилство најчесто се определуваат врз основа на некои критериуми преку кои се прави класификација и категоризација на видовите на овој вид на насилство. Како основни критериуми кои се земаат во предвид за определувањето на видот на семејното насилство се начините и модалитетите на сторување на семејното насилство, како и последиците за жртвата на семејното насилство. Па така, согласно различните начини на сторување на семејното насилство и различните последици кои настануваат како резултат на истото, неговите видови можат да бидат физичко насилство, психичко насилство и сексуално насилство.

Основна цел на трудот е да ги презентира и анализира карактеристиките на психичкото семејно насилство, се со цел да се осознаат неговите феноменолошки карактеристики. Како предмет на трудот се поставува анализирањето на инкриминациите кои го определуваат предметот на психичкото семејно насилство.

Автор: Доц. д-р Марјан Габеров

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико