Феноменологија на организираниот економски криминал во Република Македонија | Правдико

Правдико

   

Феноменологија на организираниот економски криминал во Република Македонија

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

10590078_10203501749322130_1549148756_nОрганизираниот економски криминал, како подвид на генеричкиот поим на организиран криминал, претставува вкупност на однесувања на физички и правни лица со кои се повредуваат законските прописи кои ги уредуваат условите за нормално, хармонично и непрекинато дејствување на националниот економски систем, а со тоа и на меѓународниот.

Овој вид на криминал, на најдиректен начин ги поткопува темелите врз кои се базира економскиот напредок на едно општество, а со тоа и целокупниот развој на истото. Секогаш кога се истражувал овој феномен, тоа било од аспект на тековните начини на функционирање на општествено-економските односи, па поради тоа и теоријата не е единствена во поглед на називот-економски криминал, финансиски криминал, корпоративен криминал.

Aвтор: М-р Горан Димовски

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико