Фирмите со блокирани сметки до крај на 2019 ќе може да плаќаат со компензација, асигнација, цесија и преземање на долг | Правдико

Правдико

   

Фирмите со блокирани сметки до крај на 2019 ќе може да плаќаат со компензација, асигнација, цесија и преземање на долг

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Министерството за финансии подготвува предлог измени на Законот за платниот промет во кои стои дека на 1 јануари 2019 година престанува можноста правните субјекти кои имаат блокирани трансакциски сметки да вршат плаќање со компензација, асигнација, цесија и преземање на долг.

Основната цел поради која се предлага овој Закон е одложување на примена на одредбата од членот 25 став (1) од Законот за уште една година, со што правните субјекти со блокирана сметка до крајот на 2019 година ќе можат меѓусебните парични побарувања и обврски да ги намируваaт преку компензација, асигнација, цесија и преземање на долг.

Временската рамка за изготвување на предлог законот:16/11/2018 – 10/12/2018

Препорачуваме

Партнери на Правдико