(ФОТО) Доделување лиценци на педесет и двајца нови адвокати | Правдико

Правдико

   

(ФОТО) Доделување лиценци на педесет и двајца нови адвокати

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

dodeluvanje advokatski licenciПедесет и двајца нови адвокати во рамки на свечена церемонија која се одржа вчера, 29.09.2016, во хотелот „Александар Палас“, во Скопје,  се здобија со лиценци за вршење на адвокатската дејност во  септемвриската сесија 2016 година.

Претседателот на Адвокатската комора на РМ (АКРМ), г. Никола Додевски, на новите адвокати им посака многу успех во работата и им порача да го штитат достоинството и угледот на адвокатурата.

„Бидете горди претставници на македонската адвокатура! Во судница настапувајте секогаш со исправена глава и немојте да дозволите никој да ви наредува како да се однесувате. Интересот на клиентите нека ви биде примарен и тој нека ве води во вашата кариера – не само пред судовите и други институции, туку и пред вашите колеги. За да бидете добри адвокати, секогаш треба да бидете подготвени, дури поподготвени и од судијата кој ја води постапката. Тоа е единствениот начин за да знаете дека совеста ви е мирна и дека успехот во вашето застапување сте го исполниле. Тоа што посебно сакам да ви го нагласам е: имајте почит кон Адвокатската комора, имајте почит кон организацијата што ги доделува, но и ги одзема лиценците во случај да не ја почитувате и да се однесувате недолично. Во судницата и надвор од судницата, адвокатот мора да биде достоинствен и во клиентот единствено да гледа човек на кој му е потребна стручна и професионална адвокатска услуга. Никогаш немојте да се служите со недозволени средства, никогаш во судницата и надвор од судницата немојте да се служите со ништо што не е дозволено со законите, а особено со адвокатската етика која што сите вие имавте прилика да видите колку ја познавате и која во праксата ќе мора да ја применувате многу постриктно“, истакна претседателот на АКРМ, г. Додевски.

Адвокатите дадоа свечена заклетва дека должноста ќе ја вршат совесно и дека ќе се придружуваат на Уставот, законите, меѓународните договори ратификувани во согласност со Уставот, Статутот на Комората, Кодексот на адвокатската етика и дека во сите свои постапки ќе внимаваат на угледот на адвокатурата како јавна служба.

Препорачуваме

Партнери на Правдико