ФУЕН изгласа резолуција за правата на Македонците во Албанија | Правдико

Правдико

   

ФУЕН изгласа резолуција за правата на Македонците во Албанија

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Федералната унија на европските националности (ФУЕН) на 62-от конгрес што се одржува во Клуж-Напока, во Романија, едногласно усвои резолуција за правата на Македонците во Република Албанија, предложена од македонското друштво „Илинден“ од Тирана.

– Нашето друштво, како официјален член на ФУЕН, го искористи правото да ја достави резолуцијата до конгресот што се одржува во Клуж-Напока, Република Романија. За неа гласаа сите 300 делегати-претставници на 50 асоцијации на повеќе од триесет малцинства од исто толку земји во Европа – изјави Никола Ѓурѓај, претседател на друштвото и учесник на конгресот.

Според него, ваков документ ФУЕН изгласува вторпат. Првпат тоа било на конгресот одржан во мај минатата година во Вроцлав, Полска.

Резолуцијата содржи седум точки со кои се бара Владата на Република Албанија да ја потпише и ратификува Европската повелба на Советот на Европа „за регионални и малцински јазици“, да се признае македонското национално малцинство во Голо Брдо, Гора и на целата територија на Република Албанија, државната телевизија (ТВШ) да емитува програма на македонски јазик, како и да се учи на мајчин македонски јазик во државните школи во областа на Голо Брдо, Гора и на оние места каде што живее значителен број припадници на македонската етничка заедница.

Во резолуцијата се бара да се преиспита и административната поделба спроведена во 2015 година, која, според македонското малцинство, во Република Албанија е чекор назад во почитувањето на правата на македонското малцинство во Голо Брдо и Гора.

Се предлага и во сите општини каде што живеат повеќе од 20 отсто Македонци, покрај албанскиот, официјален да биде и македонскиот јазик и да се обезбеди финансиска поддршка од Министерството за култура на Албанија и од Министерството за образование и спорт за задоволување на образовните потреби на македонското национално малцинство.

ФУЕН оваа резолуција ќе ја достави до Владата на Република Албанија и до меѓународните институции.
Македонското друштво „Илинден“ е рамноправен член на ФУЕН од мај 2015 година и е првото друштво на Македонци надвор од матичната држава што е рамноправен член со право на глас.

Извор:Нова Македонија

Препорачуваме

Партнери на Правдико