Граѓаните нема да поднесуваат годишни даночни пријави | Правдико

Правдико

   

Граѓаните нема да поднесуваат годишни даночни пријави

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Граѓаните ќе немаат обврска да поднесуваат до Управата за јавни приходи годишна даночна пријава за остварени дополнителни приходи.

Ова е предвидено со измените и дополнувањата на Законот за персонален данок на доход кои беа разгледани на вчерашната седница на Владата на Република Македонија.

Според предлог-законот, наместо граѓаните тоа ќе го прави УЈП, а граѓаните ќе треба само да ги потврдат или корегираат информациите во пријавата.

Годишна даночна пријава граѓаните ја поднесуваат за остварени дополнителни приходи во годината што изминува, а пријавата се поднесува најдоцна до 15 март во тековната година.

Обврска за поднесување годишна даночна пријава имаа граѓаните кои покрај платата или пензијата, оствариле приходи како на пример по основ на закуп, авторски договори,…

Оваа година за приходи остварени во 2016 година се поднесени околу 400.000 годишни даночни пријави

Извор: Нова Македонија

Препорачуваме

Партнери на Правдико