И Хрватска со НСА има тајни договори за шпионирање | Правдико

Правдико

   

И Хрватска со НСА има тајни договори за шпионирање

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Хрватска е една од државите со кои американската Национална агенција за безбедност (НСА) има тајни договори за шпионирање, покажуваат новите документи откриени од порашениот службеник во НСА, Едвард Сноуден, пренесува МИА

nsa-leaks-mexico-government-

Тајни договори за шпионирање склучени се со 33 држави меѓу кои е и Хрватска, јавија хрватски медиуми. 

Од европските држави, договори со НСА имаат Британија, Австрија, Белгија, Чешка, Унгарија, Македонија, Холандија, Данска, Финска, Франција, Норвешка, Германија, Полска, Грција, Италија, Романија, Шпанија и Шведска.

На американските шпиони договорите им овозможуваат да надгледуваат комуникација што се остварува преку оптички кабли на територија на тие држави.

Склучувањето на договорите е остварено во рамки на НСА програмата со назив РАМПАРТ. Во документите на НСА се вели дека во рамки на РАМПАРТ странските партнери обезбедуваат пристап до кабли и примаат американска опрема.

Сноуден изјави дека од сите неодамна објавени документи, податоците за РАМПАРТ претставуваат „скапоцен камен во круната“ во НСА и тоа е дел од огранокот на Агенцијата под назив Извор за специјални операции. Тајни договори за шпионирање склучени се со 33 држави меѓу кои е и Хрватска, јавија хрватски медиуми.

Од европските држави, договори со НСА имаат Британија, Австрија, Белгија, Чешка, Унгарија, Македонија, Холандија, Данска, Финска, Франција, Норвешка, Германија, Полска, Грција, Италија, Романија, Шпанија и Шведска.

На американските шпиони договорите им овозможуваат да надгледуваат комуникација што се остварува преку оптички кабли на територија на тие држави.

Склучувањето на договорите е остварено во рамки на НСА програмата со назив РАМПАРТ. Во документите на НСА се вели дека во рамки на РАМПАРТ странските партнери обезбедуваат пристап до кабли и примаат американска опрема.

Сноуден изјави дека од сите неодамна објавени документи, податоците за РАМПАРТ претставуваат „скапоцен камен во круната“ во НСА и тоа е дел од огранокот на Агенцијата под назив Извор за специјални операции.

Извор: Нова Македонија

Препорачуваме

Партнери на Правдико