Иницирана постапка за изготвување на нов Закон за кривична постапка | Правдико

Правдико

   

Иницирана постапка за изготвување на нов Закон за кривична постапка

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Министерство за правда започна процес на изготвување на предлог на Закон за кривичната постапка.

Во рамките на реформата на казненото процесно право е започнат процес на измени на Законот за кривичната постапка во кој ќе бидат вградени сите најнови меѓународни стандарди, а особено најновите директиви на ЕУ, усвоени по донесувањето на новиот ЗКП во 2010 година.

Потреба за донесување на нов Закон за кривична постапја е усогласување на одредбите од Законот за кривичната постапка со меѓународните стандарди во одредени области и праксата на Европскиот суд за човекови права, како и отстранување на лоцираните недостатоци во сегашниот закон.

Временската рамка за изготвување на предлог законот: 04.10.2022 – 31.12.2022

Препорачуваме

Партнери на Правдико