Инспекторите за една недела извршиле 4.822 контроли, затворени два локала кои не ги почитувале мерките против Ковид-19 | Правдико

Правдико

   

Инспекторите за една недела извршиле 4.822 контроли, затворени два локала кои не ги почитувале мерките против Ковид-19

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

На денешната редовна прес-конференција претседателката на Инспекцискиот совет, Магдалена Филиповска-Грашкоска, ги презентираше податоците од минатонеделните контроли на инспекциските служби во периодот од 9 до 15 ноември.

Во овој период, инспекторатите спровеле вкупно 4.822 контроли, од кои 1.754 биле надзори.

Притоа, Државниот здравствен и санитарен инспекторат во посочениот период извршил 80 надзори, врз основа на кои се изречени 6 решенија. Овој инспекторат којшто задолжен е и за издавање на решенија за изолација, минатата недела издадал вкупно 13.676 решенија за изолација и домашно лекување на лица позитивни на Ковид-19 и лица кои биле во контакт со заболени.

Државниот пазарен инспекторат (ДПИ) минатата недела извршил 3.068 контроли и 619 надзори поврзани со почитување на здравствените протоколи за отворање и работа на кафетерии и угостителски објекти кои послужуваат храна, Законот за трговија, Законот за заштита на потрошувачите, Законот за угостителска дејност и Законот за заштита од пушењето и др.

При контролите на ДПИ е констатирано дека два угостителски објекта ги прекршиле здравствените протоколи, при што на истите на самото место им е изречена мерка за привремено затворање.

Освен ова, ДПИ во посочениот период издаал и уште 62 решенија и 38 прекршочни платни налози за прекршување на материјалните закони.

Државниот инспекторат за труд, во изминатите 7 дена извршил 550 надзори во правни субјекти на територијата на целата држава со фокус на почитување на здравствените протоколи во делот на одржување на дозволено растојание, станици за хигиена, дезинфекција и друго.

Притоа, Инспекторатот изрекол 24 решенија кои се однесуваат на утврдени неправилности од областа на работните односи и издал 8 прекршочни платни налози поради констатирано прекршување на Законот за заштита на населението од заразни болести, конкретно поради неносење заштитни маски на работно место.

Агенцијата за лекови и медицински помагала, МАЛМЕД минатата недела спровела 26 надзори во аптеки во целата држава. Надзорите се извршени по основ почитување на мерките на Владата односно за формирани цени на заштитни средства од коронавирус и издавање на антибиотици. Притоа, издадена е една опомена за погрешно означување на надворешното пакување на заштитни маски.

Агенцијата за храна и ветеринарство, извршила 399 надзори, при што издадени се 12 решенија и 19 едукации, по основ на неизвршени здравствени прегледи, неспроведување на општи хигиенски мерки, нерегистриран објект и небезбеден производ.

Извор: Макфакс

Препорачуваме

Партнери на Правдико