Истражни дејствија според новиот ЗКП | Правдико

Правдико

   

Истражни дејствија според новиот ЗКП

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

screenshot_7Со новиот Закон за кривична постапка (ЗКП)1 во целост се менува концептот на досегашната во суштина инквизиторна постапка дизајнирана како службена истрага на судот. Напуштањето на судскиот патернализам е многу повеќе од некакво козметичко менување на постојниот модел.2 Битно е да се разбере дека новиот систем не е само едноставна замена на судската истрага со обвинителска. Јавниот обвинител бездруго нема да го прави истото што досега го правел истражниот судија. Полициската и обвинителската истрага во новиот систем се надополнуваат и фузионираат, а судската истрага практично се прескокнува, а не се заменува со некаква формална обвинителска истрага. Во текстот што следува се прикажуваат најважните прашања на новиот модел на истрага и логиката што стои зад нив.

Превземи го целиот прирачник ТУКА

Извор:http://www.osce.org

Поврзани статии:

– Спогодување на Јавниот обвинител со осомничениот

– Посебни истражни мерки според новиот ЗКП

– Прирачник за главна расправа според новиот ЗКП

Вкрстено испитување според новиот ЗКП

– Правата и обврските на јавниот обвинител според новиот ЗКП

– Спогодување за вина според новиот ЗКП

– Прирачник за забрзана постапка според новиот ЗКП

– Истражна постапка според новиот ЗКП

Партнери на Правдико